Zvukový sochař. I tak by se dal pojmenovat hudebník, zvukový umělec a konstruktér experimentálních hudebních nástrojů Lee Patterson, který žije a pracuje v městečku Prestwich nedaleko Manchesteru ve Velké Británii.

Podivuhodné hudební dobrodružství

Jeho vystoupení jsou vždy velkým zážitkem. Patterson totiž originální metodou vytváří a odhaluje složité zvuky na nečekaných místech s použitím různých prvků. Snímá různé šramoty z předmětů a tyto zdánlivě hudebně němé objekty a situace odposlouchává a hraje s nimi, jako by to byly hudební nástroje. 

Je to až neuvěřitelné? Tak si představte například zvuky dotýkajících se kamínků, bublajícího vřídla, praskání hořících semínek a skořápek, tajemné rostlinné a hmyzí děje ze dna tůní nebo vibrující mostní konstrukce a kovová zábradlí, šumění vápence rozpouštějícího se ve sklenici vody…

Pattersona zkrátka zajímají zejména věci a situace, jimž nevěnujeme pozornost a které zdánlivě vypadají jako banální a neslyšitelné. A vzniká z toho podivuhodné hudební dobrodružství.

Jak to dělá?

A jak z toho všeho mohou vzniknout tyto senzuální a velice konkrétní zvukové děje? Patterson používá standardní analogové nahrávací přístroje, zejména kontaktní mikrofony a hydrofony a autorské "hrací skříňky". A tak tyto obyčejné předměty a materiály v jeho rukou vydávají zvuky, přenášejí energii a metamorfují v múzické nástroje jedinečného druhu. Pod jeho rukama vzniká vlastně taková zvláštní hudba z naší každodenní existence.

Experimentální světová spolupráce

Tento již světově uznávaný hudební umělec spolupracuje s některými současnými nejuznávanějšími experimentálními hudebníky a tvůrci jako jsou například Mika Vainio, Jennifer Walshe, Vanessa Rossetto, David Toop, Rhodri Davies a John Butcher. Jeho práce se objevily v televizi nejen ve Velké Británii, ale i v rozhlasových stanicích po celém světě.

Nenechte si ujít toto nevšední potěšení z poslechu experimentální hudby v historických prostorách centra Prahy.