Galerie hlavního města Prahy je jednou z nejvýznamnějších galerií v České republice, která se ve své výstavní činnosti zaměřuje zejména na moderní a současné umění. Shromažďuje, ochraňuje a odborně zpracovává umělecké sbírky hlavního města Prahy.

V současné době GHMP vystavuje v sedmi objektech: v Domě U Kamenného zvonu, v Městské knihovně – 2. patro, v Colloredo-Mansfeldském paláci, v Domě fotografie, v Bílkově vile, v Zámku Troja a v Domě Františka Bílka v Chýnově.

Zářijová výstava

Od 22. září do 7. října bude v Colloredo-Mansfeldském paláci k vidění projekt nazvaný Nová vizuální identita GHMP. Představí finalisty a vítěze soutěže pro grafické designéry, kterou Galerie vyhlásila v dubnu 2017. Vítěz veřejného dvoukolového klání se stane autorem vizuální identity jedné z nejvýznamnějších výstavních institucí v České republice.

Z 90 návrhů, které do soutěže zaslali grafičtí designéři, designérská studia i marketingové agentury, postoupili do finále po anonymním hodnocení poroty Tomáš Nečas, studio ReDesign, Anymade Studio, studio Petrohrad a Jan Slabihoudek. Výstava představí vítězný návrh, finalisty i všechny přihlášené práce.

Fotografie rodin

10. října pak v Domě fotografie začne výstava Pavla Baňky nazvaná Blízkost. Jde o výběr z fotografií dokumentujících vlastní autorovu rodinu především prostřednictvím portrétů jeho celoživotní partnerky Jindry Vikové. Další soubory budou rozšířením tohoto intimního pohledu na Lidskou rodinu, kterou autor zaznamenává ve svých skupinových portrétech doma i v cizině.

Specifickou částí tohoto výběru je soubor Matky a dcery, vznikající dlouhodobě v Česku, Polsku, USA a v Číně. K výstavě je připravovaná stejnojmenná autorská monografie.

Čínští autoři

Další zajímavou výstavu pak Galerie chystá na konec roku. Nese název The Reunion of Poetry and Philosophy a měla by být zahájena v prosinci. Výstava představí dvojici čínských umělců, Zhang Xiaoganga a Wang Guanga, kteří jsou dnes součástí světové umělecké scény.

Začínali v osmdesátých letech, kdy se v neoficiálních kruzích rodilo nezávislé čínské umění v několika epicentrech inspirované kusými informacemi z málo dostupných materiálů o západním umění. Doprovodí je výběr fotografií Xia Quana dokumentujících atmosféru přelomových osmdesátých let.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz