Malá oáza klidu v samotném centru hlavního města na malebném nádvoří s kašnou, sochou Neptuna a příjemnou kavárnou. Tak nějak vypadá letní kino Karlovka v Colloredo-Mansfeldském paláci.

A ještě v září máte příležitost si tu vychutnat poslední teplé večery tohoto roku se zajímavým dokumentem nebo filmem. Tentokrát půjde o to první, dokumentární film s názvem PJ Harvey: A Dog Called Money.

PJ Harvey

Kdo je Polly Jean Harvey? Anglická zpěvačka, kytaristka a autorka písní, jedna z předních představitelek britského alternative rocku.

A neumí jen na kytaru, ovládá i další hudební nástroje, například saxofon, basu, piano, varhany, harmoniku a autoharfu. Tedy nejde úplně o harfu, jak by se dle názvu mohlo zdát, ale o upravenou akordovou citeru.

A Dog Called Money

V dokumentu PJ Harvey cestuje po Kosovu a dalších místech sociálních krizí. Hledá, jak využít pop-music jako médium žurnalistiky. Společníkem jí je filmař a oceňovaný fotograf Seamus Murphy, díky kterému můžete sledovat, jak kreativní, soustředěná a vtipná umělkyně přetváří viděné, slyšené a prožité do písní na novou desku. Tak jako ona zblízka pozoruje život v místech krize, režisér Murphy zblízka pozoruje PJ.

Výhodu budou mít jistě fanoušci a posluchači této zajímavé umělkyně. Takže pokud její album znáte, film vám odhalí v textech věci, kterých jste si předtím ani nevšimli.