Kdo má o edukační programy Galerie hlavního města Prahy největší zájem?

Největší zájem o edukační programy mají školy - hlavně základní a gymnázia, dále rodiny s dětmi, senioři a znevýhodnění občané.

Edukační programy si kladou za cíl veřejnosti přístupnou formou zprostředkovat umění 20. a 21. století. Chápou snadno zájemci vašich programů toto umění? Případně která z výstav jim dala „nejvíce zabrat“?

Protože edukační programy realizují erudovaní edukátoři a lektoři s adekvátním pedagogickým vzděláním v oblasti výtvarného umění a s letitou praxí, tak se současné umění daří efektivně zprostředkovávat. Využíváme k tomu již vyzkoušené, ověřené a fungující metody. Nejnáročnější k porozumění jsou konceptuálně orientované výstavy. Snadnější jsou pak klasičtější výstavy nebo prohlídky objektů a procházky po veřejné plastice.

Jaké typy výtvarných edukačních aktivit jsou aktuální pro tento školní rok?

Tradičně probíhají interaktivní prohlídky pro všechny typy škol (od mateřských až po vysoké), sobotní výtvarné workshopy pro rodiny s dětmi, výtvarné dílny pro dospělé a seniory, edukační aktivity pro znevýhodněné návštěvníky, workshopy pro rodiče s dětmi na mateřské a rodičovské dovolené a výtvarný kroužek.

Chystáte například nějaké novinky, či rozšíření nabídky?

Prioritou rozvoje jsou programy pro znevýhodněné a seniory. Ty se snažíme neustále rozšiřovat - zpestřovat nabídku, zvyšovat kvalitu a počet programů, protože zájem roste. Také rozšiřujeme edukační aktivity k veřejné plastice.

Uvádíte, že hlavní vaší aktivitou jsou interaktivní prohlídky výstav spojené s následnou výtvarnou reakcí. Které již proběhlé či probíhající výstavy účastníky vašich programů nejvíce zaujaly? Čím pro ně byly nejzajímavější, výjimečné?

Pokud jde o interaktivní prohlídky pro všechny typy škol, tak tradičně jsou nejžádanější prohlídky ke Slovanské epopeji, prohlídky v Trojském zámku, v Bílkově vile, v Colloredo-Mansfeldském paláci, v Domě U Kamenného zvonu. Slovanská epopej má velký edukační potenciál a je pro školy obsahově i vizuálně atraktivní. Ostatní zmíněné objekty jsou velmi atraktivní samy o sobě, takže prohlídky aktuálních výstav v nich jsou spojené i s prohlídkou architektury objektu. Samozřejmě bývají školami velmi navštěvované i velké reprezentativní výstavy v Městské knihovně.

Školy také vyhledávají aktivity v místech, kde máme edukační pracoviště - tzn. ideální zázemí pro výtvarné aktivity a workshopy - edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci, eko-ateliér v Trojském zámku, čítárna a studovna v Bílkově vile.

 

Neváhejte, udělejte si čas s rodinou nebo přáteli a rozšiřte si pod vedením zkušených lektorů příjemnou formou svoje znalosti.