Galerie hlavního města Prahy se dlouhodobě zabývá pozicí sochařství v ostatní umělecké produkci, od zrodu jeho moderní podoby na konci 19. století až po současnost. Exkurs umělkyně Anny Ročňové je krátkou odbočkou v této koncepci.

Výstava je výběrem ze skupiny autorčiných děl, v níž se v prvním plánu zabývá vztahem intimního ohledávání rodinné historie, kterou v druhém plánu zasazuje do širšího kontextu přemýšlení o současném světě.

Vůně mýdla

Název pro výstavu Luxurious Moments vychází z fialové krabičky mýdla, které slibuje luxusní momenty. „Při vytváření objektů je pro mě materiál často prvním nejdůležitějším impulzem k vytvoření díla. Zkoumám jeho limity, přeskupuji jej a hledám pro něj nejpřímější vyjádření myšlenky,“ vysvětluje sama Anička Ročňová.

Často tak při práci s materiálem nepředchází přesný myšlenkový koncept. Ten v něm vyhledává zpětně nebo při fyzickém vznikání objektů.

Místo a materiály

„Důležité je pro mě určitě i místo, kde tvořím. Výstava Luxurious Moments vznikla na zahradě v Podkrkonoší,“ říká autorka výstavy a dodává: „Inspirací mi bylo horké léto, stovky mýdel, které jsem omývala a tvarovala ve visící objekty nebo v pestrobarevné kameny, vůně a květiny ze zahrady mojí maminky, zastavené v čase mýdlovou vodou. Oleje a tér z dílny, ohořelé dřevo, staré deky, papírmaš, který se tvaruje vlhnutím. To vše se promísilo a propojilo v instalaci, ve které jsem se řídila fyzickými předpoklady objektů.“

Anna a její začátky

Anna Ročňová je absolventkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze - sochařského ateliéru Dominika Langa a Edith Jeřábkové.  

Své práce představila například v pražské galerii Hunt Kastner nebo v galerii Jelení, její umělecká díla byla také vybrána na reprezentativní výstavu Against Nature ve Veletržním paláci.