Matyáš Bernard Braun, rakouský sochař a řezbář, patří mezi nejvýznamnější představitele českého vrcholně barokního sochařství. Ač cizinec, působil a vlastně zdomácněl právě v Čechách a vytvořil tady svá nejvzácnější díla.

Génius českého baroka

Po studiích sochařského umění v Salzburku nastoupil v roce 1699 tovaryšskou cestu do Itálie, kde navštívil Benátky, Bolognu a Řím. Jeho práce nesou od té doby stopy benátské sochařské školy 17. století a jsou ovlivněny díly Gian Lorenza Berniniho či Michelangela Buonarrotiho.

Před rokem 1710 založil v Praze vlastní sochařskou dílnu a hned na začátek se uvedl mistrovským dílem. Zapojil se totiž do sochařské výzdoby Karlova mostu a Pražany uchvátil sousoším sv. Luitgardy z roku 1710. Zejména díky této plastice získal v Čechách značnou popularitu a velké množství dalších zakázek.

Slavná díla v Praze

V našem hlavním městě můžete obdivovat spoustu děl tohoto umělce. Například sochu sv. Iva, podepsal se i pod výzdobu kostela sv. Klimenta a výzdobu paláců Clam Gallasova, Černínského, Velkopřevorského, Colloredovského a Vrtbovského.

I v jedné z nejkrásnějších pražských zahrad – Vrtbovské - se ukrývá hned několik Braunových plastik. Například schodiště mezi vyššími terasami včetně balustrády třetí terasy je zdobeno jeho dekorativními vázami a putti, umístěny tu jsou také Braunovy sochy antických bohů - trůní tu například Apollon s kancem, Hermes, Artemis se psem, Hera s pávem, Pallas Athéna se štítem, Zeus s orlem a Hefaistos s kladivem.

Mapu s umístěním plastik najedete na stránkách Galerie hlavního města Prahy.