Petřín, přírodní oáza v samotném centru Prahy, přímo láká k procházkám. Jednotlivé zahrady ukrývají romantická zákoutí, ale také umění - více nebo méně známé veřejné plastiky. Svoji „sochu“ zde mají také slavné osobnosti, které jsou většinou s tímto místem osudově spjaty. Například Karel Hynek Mácha, Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický či Vítězslav Novák.

Polibek s uměním

Kdo by třeba neznal nejromantičtější místo, u kterého se na prvního máje líbají zamilovaní? Jedná se přece o nejznámější pomník Karla Hynka Máchy. Sám Mácha se narodil na Újezdě, tedy pod Petřínem. Jeho bronzová podobizna se pravou rukou, ve které drží pero, opírá o zídku s otevřeným sešitem, v levé ruce drží kytici šeříku. Podstavec je z leštěné žuly.

Sochu zhotovil jeden z nejvýznamnějších českých sochařů Josef Václav Myslbek v roce 1912 podle návrhu Antonína Balšánka. A na věnci, zavěšeném na soklu, si přečtete počáteční verš Máje: „Byl pozdní večer - první máj…“

Polibek jako socha

Další z plastik, které najdete na Petříně, je Polibek od sochaře Josefa Mařatky. Stojí přímo před stanicí lanovky. Sochař dílo vytvořil v roce 1921, sokl navrhl Jan Kotěra.

První variantu této plastiky Josef Mařatka vytvořil v roce 1909. Následovala varianta Byl první máj, Vlna a Ursus a Lygie z téhož roku. Všechny mají jedno společné - vztah mezi dvěma těsně semknutými figurami. 

Zpestřete si víkendové odpoledne a pojďte se projít na Petřín. A možná budete překvapeni, co jste při svých dřívějších návštěvách přehlédli.