Prohlídka zaměřená na historii Domu U Kamenného zvonu přiblíží vyspělou gotickou architekturu objektu inspirovanou sakrálními stavbami, jedinečné malby z počátku 14. století, odkazy k panovníkovi a trůnu a evropské dvorské kultuře, dějinné souvislosti a současný pohled, rekonstrukci a restaurování. Součástí prohlídky je i vstup do běžně nepřístupných prostor kaple, sklepení a koncertního sálu.

Podle pověstí zde měla údajně bydlet také babička svatého Václava svatá Ludmila. Pobývat zde měla poté, co přijela z hradu Tetín zpět do Prahy. V podzemí se prý měla nacházet kaple, kde měl kněz pro svatou Ludmilu tajně sloužit mše v období vlády kněžny Drahomíry, kdy byli křesťané za svou víru pronásledováni.

Původ ve 13. století

Podle posledních stavebně-historických průzkumů se ale počátky Domu U Kamenného zvonu datují do druhé poloviny 13. století, tato stavební etapa se zachovala ve sklepích a v přízemí jižního křídla. Původně byl tento dům postaven jako obydlí pro bohaté měšťany. Ve čtrnáctém století se ale také stal občasným sídlem vrcholných představitelů státu, jako byl Jan Lucemburský a jeho syn, budoucí Karel IV.

Druhá stavební etapa následovala kolem roku 1310. Tehdy byla v přízemí zřízena kaple s bohatou figurální a ornamentální malířskou výzdobou, pokrývající stěny i klenbu. Výsledkem přestavby objektu ve druhé čtvrtině 14. století byl reprezentativní městský palácový dům s věžovým nárožím, který je pozoruhodným dokladem činnosti severofrancouzsky orientované dvorské huti a jenž je ojedinělým dodnes dochovaným příkladem tohoto typu architektury v Praze.

Jak přišel dům ke svému jménu?

Název domu byl odvozen od zvonu, jehož replika se dochovala na nároží stavby. Zvon měl údajně připomínat vzpouru a vítěznou bitvu s pohany, ke které jeho hlas vyzval.

Podle jiných historiků měl spíše poukazovat na historické události roku 1310. Jednalo se o to, že kaplan Elišky Přemyslovny jménem Berenger měl údajně tímto zvonem dát znamení Janu Lucemburskému. To znamenalo, že si vladař může se svým vojskem pro Elišku Přemyslovnu přijít a nenásilně tak obsadit Staré Město.

Gotika byla objevena až při rekonstrukci

Po roce 1685 a v 18. století proběhly barokní úpravy budovy. Náročné rekonstrukci Domu U Kamenného zvonu v minulém století, při které byla stržena novobarokní fasáda z 19. století a objeveno gotické průčelí, předcházel rozsáhlý stavebně-historický průzkum. Rekonstrukce byla dokončena v roce 1988 a město přidělilo objekt Galerii hlavního města Prahy.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz