Richard Deacon (narozen 1949 v Bangoru ve Walesu ve Velké Británii) je jedním z nejvýznamnějších současných sochařů.

Deaconova první samostatná výstava se konala roku 1978 v Londýně. Po ní následovala řada jeho samostatných výstav doma i v zahraničí - mezi nejvýznamnější z nich patří výstavy v Riverside Studios, Tate Gallery, Whitechapel Art Gallery (všechny v Londýně), Tate Gallery v Liverpoolu a Tate Gallery v St. Yves.

Účast na klíčových výstavách

Richard Deacon se účastnil mnoha klíčových skupinových výstav po celém světě, včetně documenta 12 v Kasselu. V nedávné době se konala velká retrospektiva jeho tvorby v Musée d’Art Moderne ve Štrasburku, další retrospektiva následovala v roce 2014 v Tate Britain v Londýně. Je držitelem mnoha ocenění včetně Turnerovy ceny.

Slavný Brit poprvé v Česku

Richard Deacon – Free Assembly je první samostatná výstava tohoto autora v České republice. Proto je pojata jako úvod do jeho mnohostranné tvorby vzniklé v období třiceti let.

60 děl představuje rozmanité materiály a techniky, které autor používá, od impregnovaného dřeva k oceli a hliníku, od syntetických materiálů ke keramice, od nalezených předmětů po kresby. Měřítko jeho děl se značně liší v závislosti na možnostech galerijních prostor, což zdůrazňuje důležitý aspekt jeho sochařské praxe.

 

Podívejte se na webové stránky: www.ghmp.cz