Inscenace Přes vesnice měla premiéru v roce 1981 na prestižním salzburském festivalu, tehdy v režii slavného německého režiséra Wima Wenderse. Je to hra, ve které se naplno projevuje pro autora typický poetický jazyk i téma mezilidských vztahů nebo spíše jejich krachů.

Hlavním hrdinou je mladík jménem Georg, který se vrací do své rodné vsi v horách a setkává se tu se svými mladšími sourozenci – a zároveň zjišťuje, že do místní komunity už nezapadá a s rodinou se odcizil.  

O autorovi

Autorem textu je Peter Handke (ročník 1942), rakouský spisovatel, básník a dramatik. Psát začal už na gymnáziu, po něm začal v Grazu studovat práva, univerzitu ale nedokončil a rozhodl se věnovat jen psaní. První román Sršni vydal v roce 1966, ve stejném roce měla veleúspěšnou premiéru jeho hra Spílání publiku. Od sedmdesátých let spolupracoval s Wimem Wendersem (je autorem básní v jeho slavném filmu Nebe nad Berlínem).

Peter Handke je nositelem více než dvaceti literárních ocenění, například rakouské státní ceny za literaturu, Ceny Georga Büchnera nebo Ceny Franze Kafky. Je autorem značně kontroverzním díky svým článkům o válce v Jugoslávii, kde kritizoval západní mocnosti a velebil Slobodana Miloševiče – kvůli těmto postojům v roce 2006 přišel o Cenu Heinricha Heina.

Česká premiéra proběhne v barokním paláci

Studenti Katedry alternativního a loutkového divadla uvedou tuto u nás nepříliš známou hru ve skvělém překladu Zuzany Augustové, v režii Davida Pizingera se v magickém prostoru tanečního sálu barokního paláce představí Barbora Bočková, Cyril Dobrý, Kateřina Kozinová anebo Vojtěch Vondráček.