Santiago Calatrava, který působí ve švýcarském Curychu, je proslulý svými kontroverzními návrhy, ve kterých se inspiruje kresebnými studiemi lidského těla a vlastním sochařským dílem. Mezi jeho nejznámější realizace patří v roce 2016 dokončený terminál World Trade Center v New Yorku ve tvaru vzpínajících se křídel.

Princip křídel autor použil také při zakázce na rozšíření Muzea umění v Milwaukee od Saarinena, známé jsou jeho mosty, kterých navrhl více než 50, mezi nimi ten na Canale Grande v Benátkách nebo Strunový most v Jeruzalémě.

Architekt olympijských her

Proslavil se i při olympijských hrách v Aténách, pro které navrhl most u stanice metra Katechaki a především prosklenou střechu hlavního Olympijského stadionu. Mezi jeho nejrozsáhlejší realizace patří Město umění a vědy ve Valencii 1991–2005, odkud pochází.

Oceněný architekt představí i volnou tvorbu

Je držitelem Peretovy ceny za architekturu (1987), zlaté medaile American Institute of Architects (2005) a Evropské ceny za architekturu 2015. Dílo Santiaga Calatravy bylo vystavováno po celé Evropě a Spojených státech (mimo jiné v Museum of Modern Art v New Yorku, také v Londýně, Tokiu, Moskvě, Kodani, Mnichově, Stockholmu, Rotterdamu a Curychu).

Mezinárodně respektovaný architekt, sochař a malíř Santiago Calatrava se v Praze představí jak svou volnou tvorbou, tak i prostřednictvím architektonických modelů, které nám přiblíží jeho nejvýznamnější realizace roztroušené po celém světě.