Velkoplošné panely mapují celou anabázi kolem vzniku pomníku samého, který byl slavnostně odhalen v době zuřící první světové války v roce 1915, k 500. výročí upálení mistra Jana.

Cesta k nynějšímu tvaru pomníku nebyla jednoduchá. Po mnoha diskusích nakonec přece jen zvítězila varianta Šalounova, ale objevovaly se i jiné návrhy, jak a kam pomník umístit. I to najdete na výstavě. V té době stával na náměstí i Mariánský sloup (stržen v r. 1918), a tak ti, kdo v něm viděli  symbol ujařmení českého národa Habsburky, navrhovali pomník přímo konkurující sloupu.

Nakonec zvítězila varianta, která se se sochou Panny Marie doplňovala. Dlužno podotknout, že Jan Hus je autorem vroucí modlitby k Panně Marii, takže obě sochařská díla se doplňují i ideově.

Výstava odhaluje i podzemí a také vnitřek sochy. „Pro mnohé je překvapením, že socha je dutá,“ uvedla kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová. Právě v tomto prostoru pracují restaurátoři, kteří mimo jiné vyměnili na šest tisíc šroubů.