Chýnov se nachází v jižních Čechách, zhruba 10 km od Tábora. Jde o starobylé město, kde najdete celou řadu historických pamětihodností, jako třeba gotický kostel anebo právě Bílkův dům. Zajímavé je i okolí – vyhlášená je třeba Chýnovská jeskyně, či nedaleká zřícenina Kozí Hrádek.

V Chýnově je možné navštívit také hřbitov, kde je František Bílek pochován u své monumentální pětimetrové sochy Modlitba nad hroby, vytvořené v roce 1905.

Unikátní rodinný dům

Bílkův dům v Chýnově byl postaven podle umělcových návrhů v roce 1898, kromě obytné funkce sloužil hlavně jako ateliér. Vzhledem připomíná pražskou Bílkovu vilu, i tady je použito režné cihlové zdivo - zde v kombinaci se dřevem. Fasáda domu je zdobena řadou symbolických reliéfů, doplněných Bílkovými mystickými texty.

Od roku 1990 dům vlastní Galerie hlavního města Prahy, která zde letos 1. května otevřela výstavu. Bílek je v ní představen především jako sochař, jsou zde však zastoupeny i ukázky originálních nábytkových souborů, které umělec navrhl pro svou dceru Bertu a syna Františka Jaromíra.