Přesto se můžete do vlakem do Žďáru nad Sázavou vydat sami a podívat se na zdejší monumentální realizace z doby reálného socialismu.

Nádražní mozaiky

Hned na nádražní budově uvidíte známé mozaiky českého malíře a výtvarníka evropského významu Bohumíra Matala, který proslul svými abstraktními geometrickými díly.

Řadu svých děl vytvořil na venkově, ve mlýně v Prudké, kam se v sedmdesátých letech uchýlil před nechtěnou pozorností komunistů. Jeho barevné mozaiky zachycují jak obyčejné věci, tak i vztah člověka k městu a technice.

Mozaika na škole

Fasáda základní školy ve Žďáru, kterou možná také neminete, je vyzdobena rovněž mozaikou, tentokrát skleněnou. Jde o jedno z posledních děl známého českého malíře Mikuláše Medka, vnuka impresionisty Antonína Slavíčka a syna generála a spisovatele Rudolfa Medka.

Toto Medkovo dílo bylo osazené až po jeho smrti. Kompozice Slunce představuje žlutou sluneční kouli protkanou červenými liniemi zářící na červeném pozadí. Na levém okraji je hlavní motiv doplněn několika poli představujícími zřejmě symbolické zkratky pro vyučovací předměty základní školy jako zeměpis, matematika nebo přírodopis.

Nechte se na víkendovém výletě překvapit dalšími díly od různých sochařů a výtvarníků jako jsou Arnošt Košík, Marie Uchytilová nebo František Kovařík.