Výstavu Perform Made – Udržitelné záblesky představila Gelerie hlavního města Prahy veřejnosti už koncem června. Autorem tohoto projektu, v němž je důraz kladen na element času a pohyblivý obraz, je jeden z prvních tvůrců videoartu a významný představitel akčního umění Tomáš Ruller.

První část jeho výstavy proběhla v Domě umění v Brně, druhou část představuje nyní v Praze. Cílem této spolupráce je co nejkomplexněji představit tvorbu jedenašedesátiletého umělce a pedagoga.

Pro sílu okamžiku na sebe napatlal cokoli

Čemu se vlastně Ruller věnuje? Tvorbě v reálném prostoru a čase. Vytváří multimediální performance, instalace, videa, architektonické realizace a divadelní výpravy. První etapa jeho tvorby spadá do období komunistického režimu, kdy se často dostával do konfliktu s vládní mocí, proto musel své projekty realizovat v neoficiálním prostředí.

Pro sílu okamžiku byl Ruller vždy schopný udělat téměř cokoli. Například si na obličej i šaty napatlat sídlištní bláto, či sádru, křídu, jindy zase barvy, mramorový prach, dokonce i holicí pěnu. Potom se v podobě odosobněné lidské postavy či oživené sochy potácel jednou mezi paneláky, podruhé mezi návštěvníky rockového festivalu v někdejším pražském Paláci kultury...

Není divu, že ho v 80. letech začala sledovat tajná policie StB a nakonec musel před soudem dokazovat, že jeho akce jsou „jen“ uměním, nikoliv pobuřováním či politickou provokací.

Performance šestice českých umělců

I šestice českých umělců, kteří se 7. září v rámci akce nazvané Perform-Made Event představí v prostorách Městské knihovny na Mariánském náměstí, se věnuje stejnému akčnímu umění jako Tomáš Ruller. Přijďte se podívat, jak se Pavla Sceranková, Veronika Šrek Bromová, David Helán, Lenka Klodová, Jiří Surůvka a Miloš Šejn zapojí do programu výstavy Tomáše Rullera.