Marie Tučková se narodila v roce 1994 a je absolventkou bakalářského studia Ateliéru fotografie Aleksandry Vajd a Martina Kohouta na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. A také držitelkou ocenění EXIT 2017.

Své zkušenosti sbírala za studií i v zahraničí, semestr strávila na Akademii umění a designu Bezalel v Jeruzalémě, kde ji vedla matematička a umělkyně Miri Segal.

Kdo je Bunny?

Marie Tučková se od tvorby videí a původně vystudovaného oboru fotografie uchýlila k řemeslu. Začala háčkovat a skrze vlastnoručně vyrobené masky zprostředkovává svůj pocit z dnešní virtuální anonymity.

Vytvořila kulisy – tři anonymní masky– a úkryt pro vyprávění o Bunnym. Kdo je Bunny? Ani člověk, ani zvíře. V jejím příběhu jde o fiktivní bytost, pro níž není důležité pohlaví. Žije ve svém uměle vytvořeném světě, ve kterém postupně podléhá strachu ze únosu.

Emoce a vzpomínky v audioinstalaci

Součástí Bunnyho příběhu je i textová část, která má básnickou formu. Autorka své myšlenky, pocity, vzpomínky, i emoce důmyslně zašifrovává do angličtiny, a to v podobě zpívané i mluvené audio-instalace. Prvotní materiál, z něhož Tučková vychází, je melodický vícehlasný text, který postupně přeměňuje v píseň s vlastním rytmem.

Postava Bunnyho sestává ze dvou předobrazů. Jedním z nich je samotná autorka a druhým její bratr. V textu od prvního okamžiku přítomný Bunny spočívá ve svém úkrytu před světem. Po lidském dotyku netouží. Hranice mezi jeho tělem a světem se rozplývá. Bunny se oddává nostalgii, vystupuje ze svého těla, pozoruje jej zvenku a směje se mu. Odmítá zrcadlo jako něco nedůležitého….

Reverznost situací a rolí, dualita vnímání a možných odpovědí, vžívání se do světa blízkého člověka – to jsou témata nové Episode One: Bunny’s Departure Marie Tučkové. Kde začínáme a kde končíme my, a kde ten druhý?