Lukáš Jasanský a Martin Polák spolu začali tvořit koncem osmdesátých let dvacátého století a dodnes patří mezi významnou a neodmyslitelnou součást naší umělecké scény.

Umělecký tandem

Tento stabilní fotografický tandem tvoří přesně formulované konceptuální projekty. Jejich hlavním médiem je černobílá fotografie a obrazové cykly většinou volně přebírají dokumentaristickou funkci, ale fakta zařazují do odlišných rámců. Ironie je jednou ze součástí jejich přístupu a společná tvorba je vnímána jako takzvané současné umění.

J/P/K

Výstava v Domě fotografie je jedna velká fotoinstalace. Ve dvou patrech galerie jsou vedle sebe řady snímků, které zachycují sochařské portréty nejrůznější osobností. Jistě mezi nimi poznáte Alberta Einsteina, Ernesta Hemingwaye nebo Fryderyka Chopina. Všichni mají společného jmenovatele - polského sochaře, jenž je uveden jako spoluautor v názvu výstavy – Alfons Karny.

Alfons Karny

Všechna fotografovaná díla jsou ze sbírek regionálního muzea v Białystoku, která jsou věnována celoživotní tvorbě tohoto dnes již pozapomenutého umělce. Právě on ve dvacátém století patřil k prominentům polského portrétního sochařství.

A co bylo iniciací pro tuto výstavu? Začalo to jednoduše příležitostnou návštěvou polského města oběma fotografy, kde právě pro sebe „objevili“ Karneho muzeum. Víc než dílo tohoto sochaře, který před téměř sto lety dosáhl ocenění na pařížských přehlídkách, je zaujala současná prezentace jeho děl. A ta se celá odráží v projektu Galerie hl. m. Prahy.