Vladimír Škoda je ročník 1942, vyučil se soustružníkem, v roce 1967 ho nevzali na Akademii výtvarných umění, o rok později odešel do emigrace, do Paříže, kde žije a tvoří dodnes.

Ve Francii studoval na filozofické fakultě École des Arts Décoratifs. V roce 1969 pak nastoupil na Beaux Arts v Paříži. Umění později i učil - coby profesor působil v institucích École d'Art v Le Havre a École d'Art v Marseille.

Kepler a kosmos jako inspirace

Celoživotní inspirací a filozofií Vladimíra Škody je badatelská činnost Johanna Keplera. Fascinace kosmem se odráží ve většině jeho tvorby, na základě pocitů a prožitků z geometrie a matematiky formuje tvar kompozic. Divákům tak umožňuje odhalit nezvyklé pohledy na vnitřní i vnější „svět“ vesmírného prostoru.

Škoda je ve svém díle věrný jednomu zvolenému materiálu, v jeho případě realizacím v kovu. Nejtypičtějšími ukázkami jeho tvorby jsou koule vykované do různých velikostí, opětovně sestavené do „vesmírných“ instalací, časté a zajímavé je také použití kyvadel.

První velká výstava

Od roku 1991 své dílo vystavuje i v České republice. Expozice v Trojském zámku bude první ucelenou přehlídkou jeho díla u nás. Výstava vznikla ve spolupráci s Museem Kampa a shrnuje základní linie jeho díla v dosud nebývalém měřítku.