V Domě U Kamenného zvonu byla vzhledem ke koronavirové situaci předčasně ukončena výstava uměleckého spolku Děvětsil. Pokud jste ji nestihli nebo si ji chcete připomenout, můžete ihned vstoupit.

Výstavu měl tento svaz levicově smýšlejících umělců totiž jen jedinou, a to v roce 1986.

Devětsil

Umělecký svaz Devětsil působil v letech 1920 až 1930. Byl založený skupinou socialisticky orientovaných výtvarníků a literátů. V jeho desetileté existenci působili i herci nebo hudebníci, zakladateli byli například nositel Nobelovy ceny za literaturu Jaroslav Seifert, básník Josef Frič, český spisovatel, dramatik a filmový režisér Vladislav Vančura, funkcionalistický architekt Josef Havlíček, spisovatel, publicista, dramatik, malíř a scénograf Adolf Hoffmeister nebo výtvarný umělec, publicista a překladatel Karel Teige.

Mluvený průvodce

Jednotlivé kapitoly online expozice namluvila Lenka Novotná a Martin Karlík, proto si určitě nezapomeňte zapnout ikonku zvuku. „Doporučujeme nepřehlédnout dvě ikonická díla od Toyen a Josefa Šímy, která můžete obdivovat v přímém detailu stejně jako Abecedu od Vítězslava Nezvala,“ lákají na online výstavu její autoři.

Všechny druhy umění dohromady

Propojeny jsou zde všechny druhy umění dohromady - film, poezie, divadlo, hudba, architektura, malířství, fotografie, knižní produkce, ale také třeba tanec a kabaret.

Nenechte si také ujít představení tehdejšího moderního světa - světelné reklamní sloupy, filmové záběry nočního ruchu ve městě nebo fotoreportáže z tehdejšího života. V neposlední řadě také architekturu, v níž se tvorba spolku odrazila nejvíce.