Český levicový umělecký svaz Devětsil působil v letech 1920 až 1930. Byl založený skupinou socialisticky orientovaných výtvarníků a literátů.

Typická pro ně byla především obrazotvornost moderního světa a spojení poezie s racionalitou. Právě poetismus se snažil propojovat všechny druhy umění dohromady - film, poezii, divadlo, hudbu, architekturu, malířství, tanec, fotografii, knižní produkci až po tanec a kabaret.

Inspirace z amerických filmů

Velkým inspiračním zdrojem byl pro Devětsil právě americký film a jeho hvězdy. Vnímání těchto filmových hvězd bylo přitom velmi tělesné, vztahovalo se především k vypracovanému tělu herce, režiséra a producenta Douglase Fairbankse a smutným očím roztržitě rozechvělého melancholického klauna Charlieho Chaplina.

„Sportsman Fairbanks fascinoval dokonalým provedením atletických kousků v žánrových filmech často zasazených do exotického prostředí. I Chaplinovy filmy byly vystavěny na pečlivé choreografii pohybů, gest a mimiky, jakkoli fungovaly v příběhu složeném ze zdánlivých nahodilostí. Projekce v Ponrepu představí Chaplina v jeho klíčovém snímku,“ sdělili k doprovodnému programu Devětsilu jeho organizátoři.

Kid

Němý film Kid patří do zlatého fondu světové kinematografie. V roce 1921 ho natočil režisér, scenárista, producent a představitel hlavní role Charlie Chaplin. Byl to nejenom jeho první dlouhý snímek, lišil se také od všech jeho předcházejících krátkých grotesek i námětem a stylem.

Příběh tuláka, který se ujme nalezeného sirotka, představoval do té doby nejúspěšnější titul Chaplinovy kariéry a stal se i druhým nejvýnosnějším filmem roku 1921 hned po filmu Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy.

Zajímavosti filmu

Při natáčení se Chaplin seznámil s mladou původem mexickou dívkou Lolitou MacMurrayovou, alias Litou Greyovou, která ve filmu vytvořila ve snové sekvenci postavu anděla. O tři roky později se stala jeho druhou ženou. V roce 1927 se rozvedli, ale z tohoto manželství má Chaplin dva syny Charlieho a Sidneye.

O svých zážitcích z cesty k propagaci tohoto filmu po evropských městech napsal Chaplin knihu s názvem My Trip Abroad, v češtině s názvem Hurá do Evropy!