Díla 17 slovenských autorů, která vznikla v průběhu půl století, zaplňují dvě patra historické budovy U Kamenného zvonu. Reprezentativní výběr z tvorby těchto umělců představuje české veřejnosti jednu z klíčových tendencí moderního a současného slovenského umění.

Čtyři bloky

Koncepce výstavy je ryze tematická a dává důraz na kontinuitu vizuálního projevu v rámci čtyř vzájemně se prolínajících obsahových bloků s názvy TEXTománie, Nulová gesta, Kosmos v pokoji a Jiná definice obrazu.

Jak sám název napovídá, slovo a text je prostředkem výtvarného vyjádření v bloku TEXTománie. Patří sem například tvorba Rudolfa Sikory, velkého umělce a kritika negativních vlivů civilizace na životní prostředí. Jeho umění od sedmdesátých let reflektuje ekologickou tematiku, kterou on sám vidí jako těsně spjatou se sociálními a politickými problémy lidstva. 

Kapitola Nulová gesta zase nahrazuje slova mlčením a prostor vyplňuje prázdnými plochami jako „čistým uměním“. Příkladem je čistě bílý Strop od Cyrila Blaža z roku 1999.

Oproti tomu blok Kosmos v pokoji se vrací do období vize dobývání vesmíru v 70. letech a pokračuje v myšlenkách na objevování nového časoprostoru. Série raket a kosmických konstelací vytvořil Stano Filko, obraz z asfaltu od Martina Kochana z roku 2013 připomíná zase hvězdnou oblohu.

Poslední část expozice s názvem Jiná definice obrazu se věnuje individuálním formám uměleckého sdělení. Jsou zde k vidění reálné instalace jako sloup z knižních biblí v různých řečech s titulem Who has bigger, nebo světelný displej s biblickými texty převedenými do počítačového jazyka txt. 

Čeští konceptualisté

Výstava pořádaná k oslavám stého výročí vzniku Československa je doplněna také o intervence několika českých autorů. Jedná se třeba o sérii osmi fotografií Michaely Thelenové „In Frieden“ zachycujících mizející texty na starých sudetoněmeckých náhrobcích, velkoformátové plátno Antonína Střížka "K. H. Mácha" jako pohled do budoucna, nebo instalaci Jana Brože „Nezvaný host“ v reakci na zánik českého sklářského průmyslu. 

Společný příběh a cesta dvou národů napříč 20. stoletím je jistě velmi zajímavou podívanou pro všechny návštěvníky.