Výtvarný workshop pro dospělé a seniory nazvaný Kresba a skryté příběhy se bude věnovat tvorbě Františka Bílka a jeho ateliéru v Praze na Hradčanech.

Inspiraci pro vlastní tvorbu budou účastníci čerpat z expozice Bílkovy vily, zvláště z její dřevěné výzdoby a nábytku, vše aplikují na přenášení reliéfní struktury dřeva na papír, na frotáž a její variace.

Proč zrovna František Bílek?

Galerie hlavního města Prahy je správcem odkazu a téměř veškeré pozůstalosti sochaře Františka Bílka (1872–1941), který se proslavil nejen svými sochami, ale také grafikami a užitým uměním.

Galerie má ve správě jeho unikátní vilu s ateliérem na pražských Hradčanech, kde bylo po rekonstrukci a jejím znovuotevření v roce 2010 zřízeno Bílkovo studijní a dokumentační centrum pro odbornou veřejnost. A o dva roky později také expozice, která představuje průřez umělcovou tvorbou.

Kromě plastik a velkých kreseb je vystavován originální Bílkův nábytek, vzniklý v souvislosti s novostavbou jeho ateliérové vily, dokumentující všestrannost jeho uměleckého záměru. Díla Františka Bílka jsou pak předmětem přednášek i tvůrčích výtvarných dílen, jako je ta dubnová, která se věnuje umělcově užité tvorbě.