Dílna je doprovodným programem k výstavě Sráč Sam: Rozdíl v otázce. Interaktivní workshop bude reflektovat tvůrčí postupy umělkyně a její vztah k vizuální estetice.

Zájemci se spolu s lektorkou zaměří na kresbu pomocí suchého pastelu a na experimenty s práškovými pigmenty. Barevný pigment budou účastníci nanášet pomocí síta přes různorodé vzory. Dále budou tisknout zjednodušené tvary postav, scén a předmětů prostřednictvím vlastních šablon.

Během výtvarné práce bude kladen důraz na obrazotvornost, práci s pamětí, řešení vlastních vizí a představ, dále na vztahy mezi tvary a kompozicí nebo na formy stylizace.

Co jsou suché pastely?

Suché pastely jsou vyráběné z jemných pigmentů smíchané podobně jako křídy s pojivem a arabskou gumou do forem krátkých válečků, hranolků či vsazené do dřevěných tužek. Pastely se dají použít jak ke kresbě, tak malbě.

Můžeme je roztírat prsty, papírovými těrkami, dají se míchat s dalšími tóny nebo přes ně nanášet další vrstvy. Kresba suchým pastelem patří jednoznačně k nejoblíbenějším technikám.