Když se řekne projektor, každému se zřejmě hned vybaví zařízení, díky němuž třeba na zeď či plátno promítáte obrazovou prezentaci, film nebo jiný obsah.

Galerie hlavního města Prahy ve svém Projektoru divákům zprostředkovává videoart, umělecký dokument, experimentální film, profily autorů, rozhovory, textové či obrazové dokumenty a další umělecká díla on-line. Takže si výstavu můžete prohlédnout z pohodlí domova na svém počítači.

Iluze a malby

On-line výstavní projekt, jako první svého druhu, Galerie hlavního města Prahy na svých webových stránkách spustila v roce 2012. Pak se ale na čas on-line galerie odmlčela. A letos se opět divákům „otevřela“ v plné parádě a s novou podobou.

Pilotním projektem v tomto nově upraveném prostředí je výstava Iluze a malby, která ve videích sedmi autorů představuje různé metody práce s barvou a světlem a současně možnosti jejich rozšíření o pohybový a časový rozměr.

In-Memory-I-am

V archivu Projektoru však najdete i výstavu In-Memory-I-am, se kterou byl před šesti lety projekt odstartován. Takže si opět můžete přehrát několik vybraných krátkých videí nebo filmů generačně blízkých předních českých umělců, kteří se každý po svém dlouhodobě zabývá fenoménem osobní či kolektivní paměti.

Například ve videu Klatov Pavly Scerankové se dozvíte, že autorka slepuje mozaiku vzpomínek z rodinného archivu. Adéla Babanová zase v prezentaci nazvané Už šedesát let je mi třicet inscenuje zvláštní vyprávění o lidské nesmrtelnosti …