Díla Vladimíra Škody najdeme v zahradě a interiérech Trojského zámku. Autor žije ve Francii, ve své tvorbě se ale stále odkazuje ke své vlasti, k dílu Johanese Keplera, který se, stejně jako další astronomové, stali jeho inspirací.

Kov ve všech podobách

Sochař Vladimír Škoda je původně soustružníkem. Tohle matematicky přesné řemeslo ho dokonale připravilo pro jeho příští uměleckou dráhu. Kov jako materiál totiž dominoval v jeho práci v nejrůznějších podobách.

Dnes se Vladimír Škoda přesunul od kovářské výhně, kladiv a bucharů k mnohem sofistikovanějším technikám zpracování kovu a sférické tvary dovedl k dokonalosti. Nerez, měď a bronz jsou nejfrekventovanější a jejich povrch pak dál zpracovává pískováním, patinováním nebo gravurou. Díla mají astronomický podtext, jejich lesklý povrch pak zrcadlí fresky a štuky zámku.

Dílna jako zahradní slavnost

Interaktivní výtvarná dílna, inspirovaná výstavou, bude pojata jako zahradní slavnost, která se odehraje za doprovodu živé hudby. Po formální a obsahové stránce volně naváže na sochařskou tvorbu Vladimíra Škody a inspirovat se bude i prostředím zámku a zahrady.