V interiéru i exteriéru Zámku Troja se již několik let konají sochařské výstavy, které krásně zapadají do bohatě zdobených interiérů i do barokní zahrady. Ne jinak tomu je i v případě aktuální výstavy.

Jiří Kačer a Aleš Hnízdil si sice pro své umělecké realizace vybrali úplně rozdílné cesty a materiály, ale možná právě proto se jejich práce svou odlišností zajímavě doplňují.

Kámen a dráty

„Oba autoři patří ke stejné generaci, která nastupovala v osmdesátých letech minulého století. Jejich práce se však liší jak materiálem, tak způsobem uvažování o hmotě, prostoru a poslání uměleckého díla,“ uvádí kurátorka výstavy Magdalena Juříková.

Zatímco Hnízdil pracuje s vertikálně orientovanou efemérní formou abstraktních drátěných konstrukcí s kinetickými detaily, tak Kačer naopak preferuje kámen v komorním i monumentálním formátu s graficky formulovanou strukturou na povrchu ležících bloků.

Jiří Kačer

Sochař Jiří Kačer se vedle volné tvorby, v níž mu byl dosud hlavním materiálem kámen, zabývá i restaurováním. Objekty, které prošly jeho rukama, mnohdy připomínají nálezy archeologů, či živelnější živočišné formy, jiné naopak zvou do říše, kde tvar a strukturu určují pravidla geometrie.

V Troji je Jiří Kačer zastoupen i v roli restaurátora, neboť se podílí na obnově barokních skulptur slavnostního schodiště, jejichž autory jsou bratři Hermannové,“ dodává Juříková.

Aleš Hnízdil

Aleš Hnízdil je původem rovněž kamenosochař, dnes ho však zajímá spíše efemérní sféra vědomí a možnost prolínání myšlenek v nekonečném prostoru. Jeho kompozice vzpínající se k obloze představují vzepnutí myšlenek, které si žijí vlastním životem a proudí prostorem, protkávají jej a stávají se součástí kosmu,“ uvádí kurátorka.

Autor v současné době pracuje nejčastěji s nerez ocelí a kamenem – pískovcem a alabastrem. Ocelové konstrukce pronikají bílými kusy kamene, jindy zase kusy papíru.

Zatímco vertikální konstrukce jsou koncipované jako propojení s nekonečným prostorem, jejich cyklické části evokují prolnutí či prostoupení vědomí mimo rozměr času.

Pokud máte cestu do Troji, neváhejte navštívit tuto zajímavou aktuální výstavu.