Karlovo náměstí se svou rozlohou 80 552 metrů čtverečních řadí mezi největší náměstí v Evropě. Jeho současný název, po Karlu IV., má až od roku 1848, do této doby bylo nazýváno Dobytčí trh.

A na „Karláku“ - jak se mu lidově říká - je celá řada krásných soch. Jsou to pomník botanika a cestovatele Benedikta Roezla, pomník básníka Vítězslava Hálka, kašna před Novoměstskou radnicí se sloupem a sochou sv. Josefa s Ježíškem, pomník vědce, lékaře, učence a biologa Jana Evangelisty Purkyně, socha spisovatelky Elišky Krásnohorské a pomník spisovatelky Karoliny Světlé. A právě poslední tři jmenované plastiky jsou ve správě Galerie hlavního města Prahy.

Eliška Krásnohorská

V západní části Karlova náměstí stojí socha Elišky Krásnohorské, která je vytesána z jediného bloku bílého rumunského mramoru a je z dílny sochařky Karly Vobišové – Žákové. Na tomto místě byla odhalena roku 1937.

Eliška Krásnohorská, česká básnířka, libretistka, spisovatelka a překladatelka, je zobrazena v mírně nadživotní velikosti, hladké šaty jí splývají k zemi a kolem krku má uvázanou pelerínu. U pasu drží v ruce svitek papírů. Na soklu je reliéfní nápis s jejím jménem.

Autorka díla, Karla Vobišová - Žáková (1887 -1961), byla první česká profesionální sochařka, která má na svém kontě mnoho sochařských portrétů známých osobností. Vypodobnila například Boženu Němcovou, Karla Hynka Máchu, Marii Pujmanovou, Karolinu Světlou a mnohé další.

Ještě předtím, než vytvořila pomník Elišky Krásnohorské, vznikla pod jejíma rukama v roce 1927 pamětní deska s podobiznou této výjimečné ženy (nyní je umístěna v pražské Resslově ulici na budově Československé obchodní akademie). V tom samém roce pak Karla Vobišová vyhrála soutěž na vybudování spisovatelčina pomníku. Za jeho realizaci sochařka obdržela vyznamenání Akademie věd a umění.

Karolína Světlá

Uprostřed Karlova náměstí, před kostelem sv. Ignáce, je umístěna další plastika ze správy Galerie hlavního města Prahy. Je to bronzová busta Karolíny Světlé, kterou vytvořil sochař Gustav Zoula společně s architektem Josefem Fantou. Odhalena byla roku 1910.

Pomník ztvárňuje spisovatelku již ve starším věku a je tvořen z kamenného soklu, stojícího na třístupňovém kamenném podstavci s postranními výběžky. V čele je vsazena černá mramorová deska, na které se vyjímá zlatý nápis  KAROLINA / SVĚTLÁ / 24. II. 1830 - 7. IX. 1899. PAMÁTCE SLAVNÉ SPISOVATELKY / A Z VDĚKU ZÁSLUHÁM VELKÉ ČEŠKY / VĚNOVÁNO ROKU MDCCCCX.“

Česká spisovatelka a představitelka generace májovců Karolina Světlá, která bydlela také poblíž Karláku, v domě U kamenného stolu, je považována za zakladatelku českého vesnického románu a byla přítelkyní výše zmíněné Elišky Krásnohorské.

Autor busty Gustav Zoula se mezi svými vrstevníky řadil k vůdčím osobnostem. Jako portrétista a figuralista tíhl k monumentální tvorbě.

Jan Evangelista Purkyně

Třetí plastikou, kterou spravuje Galerie hlavního města Prahy, je pomník nejvýznamnějšího českého přírodovědce, fyziologa, anatoma, biologa, básníka a filozofa, vlastence a národního buditele - zkrátka českého génia Jana Evangelisty Purkyně. Dílo, jehož autory jsou Oskar Kozák a Vladimír Štrunc, pochází z roku 1961 a najdete ho v jižní části Karlova náměstí.

Na kónickém obdélníkovém podstavci z leštěné žuly je vpředu nápis JAN EV. PURKYNĚ / 1787 – 1869. Vědec, sedící na židli s masivními soustruženými nohami, má přes opěradlo přehozen plášť. Purkyně je oblečen v redingotu, jeho pravá ruka je pozdvižena v nepřirozeném gestu, levá se opírá o opěradlo židle.