Za celým projektem stojí režisér Phil Grabsky, který svou tvorbu zasvětil zprostředkovávání výtvarného umění skrze filmová plátna. Cyklus přináší ty nejzajímavější výstavy z nejprestižnějších světových galerií. A tentokrát se režisér zaměřil rovnou na tři – galerii v Malaze, Barceloně a Paříži.

Talentovaný mladík z Malagy

Tato tři města totiž v malířově životě sehrála klíčovou roli. V Malaze se roku 1881 narodil jako Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Ve čtrnácti letech Picasso složil s výborným výsledkem přijímací zkoušky do kurzu umění pro pokročilé na Škole umění v Barceloně. Krom studia byl častým návštěvníkem kabaretu U čtyř koček (El Quatre Gatos), kde se setkával s mladými intelektuály.

Drsná léta v Paříži

To v Paříži, která byla v té době považována za hlavní město umění, Picasso prožil krušné časy – spolu s básníkem Maxem Jacobem se dělil nejen o byt, ale i o jedinou postel: básník spal v noci a přes den pracoval, zatímco noční pták Picasso to měl přesně naopak, takže se střídali. Byli tak chudí, že aby si mohli zatopit a udržovat v pokoji teplo, museli do kamen přikládat některými Picassovými obrazy. Nicméně malířova hvězda pomalu začala stoupat…

Poprvé se představí mladík Picasso

Již mnoho filmů se zabývalo Picassovými pozdějšími roky – uměním, milostnými aférkami a širokým okruhem přátel. Grabsky se však za pomoci jeho raných děl dívá na to, co mladého malíře formovalo.

Film se zabývá dvěma klíčovými obdobími, modrým a růžovým, a vrací se do roku 1907, kdy malíř celý svět šokoval obrazem Avignonské slečny (Les Demoiselles d’Avignon). Když ho Picasso namaloval, bylo mu pouhých 25 let.

Díky úzké spolupráci se všemi třemi muzei v Malaze, Barceloně a Paříži tento film vysvětluje Picassův obrovský vzestup.