Více než tři desítky pražských galerií otevře o posledním dubnovém víkendu návštěvníkům své dveře zcela zdarma. Proběhne totiž druhý ročník Gallery Weekendu, který si klade za cíl dát vědět široké veřejnosti o aktuálním dění v pražských galeriích.

Kromě prohlídky jednotlivých výstav budou mít návštěvníci možnost vybrat si z nabídky doprovodných programů a zúčastnit se komentovaných prohlídek, besed, nebo setkání s umělci a kurátory.

Do Leica Gallery na Roberta Vana

Otevřeno bude mít například fotografická Leica Gallery Prague, která realizovala mnoho výstav světových fotografů. Původně sídlila na Pražském hradě, od roku 2008 sídlí v centru Prahy ve Školské ulici. Zde můžou zájemci kromě výstavní síně navštívit také galerijní kavárnu a knihkupectví, specializované na fotografické publikace.  

V rámci Gallery Weekendu budete možnost zdarma shlédnout i výstavu Jmenuji se Robert Vano, která představuje průřez tvorbou slavného českého fotografa.

Pragovka oživuje dávnou slávu

Zajímavý program představí také Pragovka Art District. Vznikla v roce 2016 coby nový koncept, který tuto legendární prvorepublikovou továrnu ležící v centru industriální části Prahy 9 znovu vzkřísil k životu. Návštěvy uměleckých ateliérů a příležitostné výtvarné akce z minulých let nyní přirozeně vyústí v živé, funkční multikulturní centrum.

V rámci Gallery weekendu se tak můžete seznámit se třemi výstavami - Chronika stavební kultury jedné malé obce / Petra Brázdilová v Pragovka Gallery Entry, Vezme to ruka / výstava studentů a absolventů ateliéru malby na VŠVU Bratislava v Pragovka Gallery Rear a No limits / Martin Matoušek v prostoru The White Room, který je určen pro prezentaci rezidentů Pragovky. Galerie nabízí také komentované prohlídky.

Celý seznam zúčastněných galerií najdete na stránkách akce.