Mezi poslání Knihovny Václava Havla patří nejen zpřístupnění dokumentů ze spisovatelské, myslitelské a politické tvorby Václava Havla, ale také pořádání společenských a kulturních akcí, diskusních klubových setkání na společensky aktuální témata. A jedno takové setkání bude právě se známou českou spisovatelkou, rozhlasovou reportérkou a tlumočnicí, autorkou mnoha poutavých cestopisů.

Spisovatelka se nedávno vrátila z Etiopie a má tedy zcela aktuální pohled na současnou migrační krizi a nenávist mezi lidmi - téma, které v její knize rezonuje.

Jiná Afrika

Upravená a rozšířená verze úspěšného díla z roku 2008 je věnovaná zemím v severní a západní Africe – Mali, Senegalu, Alžírsku, Tunisku. Důvodem je aktuálnost tohoto žhavého tématu. Afrika v jejím pohledu je v mnoha ohledech místem bídy, beznaděje, úpadku. Z toho se rodí touha mnoha Afričanů odejít do Evropy a začít zde nový život. Tento pohled zbavený iluzí a folklorního nánosu je bolestný, ale cenný snahou lacině nemoralizovat, nýbrž hledat vysvětlení.

Součástí knihy jsou nově vepsané glosy velvyslankyně Evropské unie v Namibii Jany Hybáškové a zasvěcený úvod afrikanisty Luboše Kropáčka.

Další hosté

Afriku Pavla Jazairová poprvé navštívila před více než 40 lety, později jako reportérka rozhlasu přinášela zprávy z Blízkého a Středního východu včetně válečných míst, také hodně cestovala. O svých cestách napsala několik knih.

S Jazairiovou bude v Knihovně Václava Havla hovořit afrikanista Vojtěch Šarše z Univerzity Karlovy a islamista a afrikanista Luboš Kropáček. Večer odmoderuje ombudsman Českého rozhlasu Milan Pokorný.

Přijďte na zajímavé setkání a možná budete přemýšlet, jestli jsou lidé všude stejní a rozdělují nás jen předsudky.