Hostitelem hlavního programu akce, kterou organizuje Národní památkový ústav, je zámek v Náměšti nad Oslavou. Osmý ročník Hradozámecké noci se ale kromě něj uskuteční na více než osmi desítkách památek po celé České republice, kde vás čekají rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další pestrý program.

V Praze hned čtyřikrát

Do projektu se samozřejmě zapojilo i hlavní město. Akce zde bude probíhat na 4 místech – ve Chvalském zámku, na zámečku Slovanka, ve Valdštejnském paláci a v zahradě a v neposlední řadě v zahradách pod Pražským hradem. Všude na návštěvníky čeká prodloužená otevírací doba, romantické nasvícení a doprovodný program – koncerty, vystoupení šermířů či divadlo.

Chvalský zámek oživí divadlo

Hradozámecká noc na Chvalském zámku se koná v sobotu mezi 18:00 a 22:00 hodinou. A návštěvníci se můžou těšit na divadelní představení na zámeckém nádvoří – divadlo Prima zahraje od 19:00 hodin inscenaci Strašidlo cantervillské dle námětu Oscara Wilda. Hra je vhodná pro dospělé a pro děti starší 12 let.

Připraveny jsou také komentované prohlídky s tajemným zámeckým komorníkem, který provází zámkem a výstavou Hlavolamy v uličkách starého města každou celou hodinu od 18:00 do 22:00 hodin, poslední prohlídka je od 21:00 hodin.

Slovanka představí historické zbraně

Na zámečku Slovanka, který patří mezi méně známé památky a nachází se v Hlubočepích, je připraveno osvětlení při svíčkách a loučích, které krásně rozzáří celý areál. Dále se zde odehraje koncert místní kapely P. R. D. I. a další doprovodné programy, jako například ukázka středověkých a historických zbraní, filmových rekvizit a ochutnávka piv z pivovaru Černá Hora.

 

Podívejte se na webové stránky: www.npu.cz