Desítky let znají příznivci nejkvalitnější rockové hudby Michala Pavlíčka coby vrcholového kytarového virtuóza a řadí jej vedle ikonických kolegů Radima Hladika, Luboše Andršta, nebo Miloše Dodo Doležala.

Rovnocennou složkou jeho hudební osobnosti je ovšem i jeho autorský potenciál. A fakt, že se od komponování rockových skladeb a písní postupně dostal až k práci s velkými celky a symfonickými orchestry.

Od amatérů po Pražský výběr

Vrcholná a originální Pavlíčkova podvojnost je v domácím, ale i v mezinárodním měřítku zcela unikátní. Upozornil na sebe už během 70. let jako podstatný člen amatérské, ale velmi zdatné skupiny Expanze. Záhy pak přešel do profesionálního tábora ke kapele Bohemia. A z následného setkání s Michalem Kocábem vznikl před závěrem dekády zásadní Pražský výběr, v němž se Pavlíček ve větší míře začal prosazovat jako skladatel a aranžér.

Psal také pro film a televizi

Spolupracoval se Stromboli a s projektem BSP, v rámci kterého napsal pro Kamila Střihavku hit Země vzdálená, dále se podepsal na albech Zuzany Michnové anebo Moniky Načevy.

Pracoval také s významnými hudebníky i jiných žánrových oblastí (Richard Müller, Jiří Stivín, Miroslav Vitouš). Napsal hudbu ke třiadvaceti divadelním představením, několika baletům, televizním inscenacím a seriálům, včetně těch zahraničních, jako je Červený Bedrník nebo Merlin pro BBC. Je držitelem zlatých i platinových desek a dvou cen Anděl.