Festival, který podporuje hlavní město Praha, pořádá už tradičně právě Collegium Marianum, špičkové těleso v oblasti interpretace staré hudby. Uměleckým garantem koncertů je fenomenální hráčka na barokní příčnou flétnu, muzikoložka a umělecká vedoucí souboru Jana Semerádová.

Program letošního cyklu nabízí známé i dosud málo uváděné hudební skvosty minulosti, a to v excelentní interpretaci na dobové nástroje.

Barokní podvečery přináší atmosféru 18. století

Barokní podvečery se podle Jany Semerádové snaží navodit původní atmosféru hudebních setkání pražské uměnímilovné společnosti počátku 18. století a zároveň představit  publiku známá i neznámá díla v souvislostech. Základní linií programu 16. ročníku Barokních podvečerů je tvorba Johanna Sebastiana Bacha.

Bachovo dílo představuje festival v celé své rozmanitosti a ve spojení s hudbou skladatelových italských, německých a českých protějšků. Pestrá je i škála uváděných žánrů – vedle Bachových kantát, koncertů, ouvertur, motet a mše zazní také jeho sólové sonáty a partity.

Jeden z mála souborů zaměřených na baroko

Pražský soubor Collegium Marianum se od svého založení v roce 1997 věnuje právě  provádění hudby 17. a 18. století se zaměřením na české a ve střední Evropě působící autory.

Jako jeden z mála takto profilovaných profesionálních souborů v ČR má na repertoáru nejenom koncertní díla, ale pravidelně se také věnuje scénickým projektům, tedy například divadelním rekonstrukcím barokních oper.

Kromě koncertů také například loutková opera

Soubor úzce spolupracuje s významnými evropskými dirigenty, sólisty, režiséry, či choreografy jako jsou Andrew Parrott, Hana Blažíková, Damien Guillon, Peter Kooij, Sergio Azzolini, François Fernandez, Simona Houda-Šaturová, Benjamin Lazar, Jean-Denis Monory, či Gudrun Skamletz.

Významná je též spolupráce s loutkovým divadelním souborem Buchty a loutky, se kterým Collegium Marianum uvádí originální projekty (loutková opera Calisto).

Celosvětový úspěch

Soubor Collegium Marianum se těší uznání zahraniční i české odborné kritiky a pravidelně natáčí pro Českou televizi, Český rozhlas a zahraniční rozhlasové stanice.

Vystupoval také na mnohých festivalech a prestižních pódiích. S velkým úspěchem byl přijat například na Tage Alter Musik Regensburg, Bachfest Leipzig, Potsdam Festspiele, Mitte Europa, Festivalu de Sablé, Bolzano Festivalu, Palau Música Barcelona, Pražském jaru, Svatováclavském hudebním festivalu a Concentus Moraviae.