Volba leitmotivu tentokrát padla na období první poloviny 20. století ve Francii, která rodila umělecká díla pod vlivem avantgardního směru dada nebo též dadaismu. Tento ve své době velmi populární směr sloužil jako prostředek pro vyjádření zmatku a strachu z války, přičemž nehledal žádná východiska. Hudební ochutnávky z bohatého arzenálu děl Erika Satieho, které dramaturg a moderátor Krásy dneška Petr Kofroň pro tento večer vybral, vznikly v letech 1914–1920.

Eugen BrikciusHráči předního orchestru PKF – Prague Philharmonia, který unikátní cyklus koncertů pořádá, zahrají dvě skladby pro housle a klavír, v závěrečné ukázce pak zazní tři klarinety, trombón a čtyřruční hra na klavír. Jak je již zvykem, součástí večera bude host, který přispěje ke komplexnějšímu pohledu na zvolené téma. Na čtvrtý koncert sezony pozvání přijal básník a autor šestnácti básnických sbírek, Eugen Brikcius.

Erik Satie byl francouzský skladatel a klavírista konce 19. a první poloviny 20. století, který svými novátorskými postupy předčil svou dobu. Stal se tvůrčím vzorem nejen pro své současníky, jakými byli například Claude Debussy, Maurice Ravel nebo Francis Poulenc, ale rovněž pro současnější skladatele. Tento hudební experimentátor je označován za předchůdce impresionismu, neoklasicismu, konceptuálního umění a ambientní hudby. 

Koncert s názvem Francouzské dada se uskuteční v Experimentálním prostoru NoD, na adrese Dlouhá 33, Praha 1 od 19.30 hodin. Vstupenky v kategoriích za 150,- a 250,- Kč je možné zakoupit online na www.pkf.cz v sekci Koncerty, osobně v předprodeji PKF - Prague Philharmonia (úterý - čtvrtek, Husova 7, Praha 1) nebo hodinu před koncertem v místě konání. Studenti mají vstup zdarma. Další informace jsou k dispozici na www.pkf.cz nebo na Facebooku.

Program:
ERIK SATIE
Choses vues à droite et à gauche (sans lunettes), pro housle a klavír 
Embarquement pour Cythère pro housle a klavír 
Musique d'ameublement, 2 entr'actes or Sonsindustriels pro tři klarinety, trombón a čtyřruční klavír 

Více informací na