Letošní 20. ročník festivalu otevře sály Rudolfina, Obecního domu, Pražského hradu, Novoměstské radnice, Kongresového centra a také sál v Mladé Boleslavi. K poslechu bude především klasická hudba z oblasti orchestrální, komorní, recitálové tvorby, i staré hudby, posluchači uslyší jak díla velmi známá, tak i zajímavé tituly, které se běžně neuvádějí.

Koncerty k výročí republiky

Letošní populární hudební přehlídku zahájí ve Španělském sále Pražského hradu mimořádný koncert k 100. výročí Československa, kde se Státní filharmonií Košice zahraje přední český pianista Ivan Klánský Beethovenův klavírní koncert c moll.

Letošnímu výročí naší republiky je věnovaný i koncert ČESKO–SLOVENSKÉ operní gala. V podání sopranistky Evy Urbanové, tenoristy Jaroslava Březiny a Petera Mikuláše, jehož hlasovou polohou je bas, zazní samé slavné operní árie i dueta. Mimo jiné se zaposloucháte do Smetanovy Libuše, Dvořákovy Rusalky, či Janáčkovy Její pastorkyně.

Dan Bárta s velkým tělesem

Mimořádný jistě bude i koncert charismatického muzikanta Dana Bárty, jedenáctinásobného držitele Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí.

Spojení „Dan Bárta & Illustratosphere“ je již hudební legendou. Znají ho snad všichni, ať už ze seskupení J.A.R. nebo spoluprací s Triem Roberta Balzara. Jeho nezaměnitelný hlas a vynikající technika zpěvu s prvotřídními hudebníky, a to ještě ve spojení s Komorní filharmonií Pardubice okouzlí snad každého posluchače.

Jeho spolupráce s filharmonií začala v roce 2013, kdy společně uskutečnili první koncert. A jak sám zpěvák říká: „Hrát s velkým tělesem je prostě pěkný, kvůli zvuku, barvě a vůbec, kvůli síle. Když se čtyřicet lidí rozhodne, že právě teď zabere..."

Půvabná violoncellistka a fanfáry na závěr

Jubilejní ročník festivalu pak ve Smetanově síni Obecního domu zakončí mladá sympatická a velmi přesvědčivá francouzsko-belgická violoncellistka, mimo jiné mezinárodní objev roku 2014, Camille Thomas. Koncert pro ni bude i její pražskou premiérou.

V jejím podání uslyšíte Dvořákův koncert h moll, který milují violoncellisté po celém světě. A na úplný konec zazní slavnostní fanfáry ze Sinfonietty od Leoše Janáčka, kde zvěčnil radost ze svobody, která přišla se vznikem Československa v roce 1918.