Česká filharmonie - nejvýznamnější český symfonický orchestr – patří se svojí jedinečnou identitou ke světovým uměleckým klenotům. A pokud jste příznivci tohoto hudebního tělesa, jistě vám neuniklo, jak v posledních letech kvete do krásy.  Svůj velký podíl na tom má i český hudební pedagog, manažer a generální ředitel České filharmonie David Mareček, který se 19. června na Hradčanském náměstí ujme i moderování.

„Koncert pod širým nebem je opravdu dárkem našemu publiku – jak tomu pravidelnému, tak i tomu, které třeba do Prahy zavítá jenom proto, že se sem chtějí v červnu podívat. Vždy střídáme jeden rok český program a jeden rok mezinárodní populární, trošku inspirovaný jazzem nebo muzikálem. Právě tento mezinárodní program nás čeká na letošním koncertě,“ uvedl David Mareček.

Filmové skladby

Před zaplněným Hradčanským náměstím, kde se každý rok sejde několik tisíc lidí, odehraje přes 120 hudebních umělců v pořadí již sedmý koncert pod širým nebem. V jejich podání zazní proslulé filmové skladby jako třeba Hedvičino téma od amerického hudebního skladatele Johna Williamse ze slavného Harryho Pottera.

Tento známý držitel několika Oscarů, jehož hudba ke Hvězdným válkám byla Americkým filmovým institutem označena za nejlepší filmovou hudbu 20. století, má na svém kontě i další skladby, které tento večer zazní. Například The Raider's March z filmu Indiana Jones, nebo hudbu z legendárního snímku Star Wars a Schindlerova seznamu.

Koncert potrvá dvě hodiny a v přímém přenosu ho odvysílá Česká televize. Vstup je zdarma a hraje se skoro za každého počasí.