Světový den hospiců, který se letos bude po celém světě slavit už popatnácté, se každý rok připomíná druhou říjnovou sobotu. Cesta domů se do oslav zapojuje koncertem, který kromě pěkného zážitku připomene veřejnosti význam paliativního hnutí,“ uvádí ředitelka Cesty domů Ruth Šormová.

Oslava 25. výročí

Pro čtyřčlenný dechový ansámbl bude benefiční koncert zároveň takovou vlastní oslavou. Muzikanti totiž letos mají pětadvacáté výročí od prvního společného vystoupení.

Za dobu svého působení Clarinet Factory prošel mnoha proměnami. Muzikanti, kteří původně vystupovali pod názvem České klarinetové kvarteto, si vyzkoušeli hrát nejrůznější žánry – od klasiky, přes jazz, elektrickou hudbu a dokonce i etno. Dnes? Své zaměření vystihuje jeden z členů kvarteta Jindra Pavliš slovy: V klasice nebo jazzu jsme interprety, v improvizacích a nových mezižánrových projektech i tvůrci. Dříve jsme hráli na klarinety a aranžovali, teď víc improvizujeme, komponujeme, hrajeme i na jiné nástroje a zpíváme. Chceme být souborem, který má co sdělit. Ne muzeem!"

Kanadské turné a prestižní cena

A že má Clarinet Factory posluchačům co nabídnout a publikum ho bere, dokládá i jejich nabitý diář. Ansámbl koncertuje nejen u nás, ale i v zahraničí. Například v červenci soubor absolvoval turné v kanadském Ontariu, kde odehrál šest koncertů. 
Na svém kontě mají muzikanti i významné ocenění - jejich skladba Orlík z CD Ozvěny z kamene zvítězila na prestižní světové soutěži International Songwriting Competition v americkém Nashvillu v kategorii Instrumental. Že jde o velký úspěch dokládá fakt, že porota složená mimo jiné i z hvězdných jmen jako je Tom Waits, Jerry Lee Lewis či Robert Smith, si kompozici českých hudebníků vybrala z 15 000 skladeb a písní zaslaných z 80 zemí celého světa.

Originální koncert plný novinek

A co si toto originální, živé a úspěšné hudební těleso připravilo pro svůj pražský koncert? „Nechystáme žádné vzpomínky. Koncert bude naprosto originální, plný novinek,“ zve na akci kapelník Jindřich Pavliš s tím, že během benefičního večera zazní několik nových skladeb, ale i díla instrumentální, písňová, zasněná i drsnější, která budou součástí chystaného nového alba Clarinet Factory.