Hudební malba aneb musicpainting je nový druh výrazového umění spojující živou hudbu s jejím uměleckým ztvárněním zachyceným na plátně přímo během koncertu či recitálu. Tato vizuální interpretace se řídí rytmem  hudby a barvou zvuku zároveň a stává se tak záznamem jedinečné zkušenosti.

Jak vzniká obraz

Nejzajímavější na celém zážitku je to, že při něm lze vidět živé zrození obrazu, jehož malování začíná se začátkem hudební kompozice a končí jeho dozvukem. V Praze teď tuto metodu na pomezí výtvarného umění a divadla představí jedinečná Maryleen Schiltkamp.

Kdo je Maryleen Schiltkamp

Schiltkamp je hudební umělkyně, jejíž práce visí v mnohých galeriích a muzeích, vystupovala na festivalech v Londýně, New Yorku, Los Angeles, Tokyu, Curaçau, Petrohradu a Praze. Její olejomalby spojují klasický styl s barevným temperamentem, a silně odkazují na kontinuitu tradice v umění.

Musicpainting

V poslední době Maryleen Schiltkamp často spolupracuje s hudebníky na recitálech (Hudební obrazy), intermediálních projektech pro videofilmy (Hudební obrazy v procesu), a také právě na malování během recitálu (musicpainting). V současné době tato umělkyně žije střídavě v Praze a Amsterodamu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.pmpif.org