Nová sezona souboru Collegium 1704 je věnována duchovní hudbě, a proto je příznačně odstartována právě v katedrále sv. Víta provedením Biberovy Missy Salisburgensis. Rakouský skladatel Heinrich Ignaz Franz Biber zkomponoval tuto svoji velkolepou mši v roce 1682 k příležitosti výročí 1100 let založení salcburské diecéze. Co do velikosti obsazení je považována za vůbec největší barokní dílo.

Prestižní soubor z Čech

Collegium 1704 vzniklo v roce 2005 u příležitosti projektu Bach – Praha – 2005, jenž stál na počátku spolupráce s festivalem Pražské jaro. Od roku 2007, kdy se soubor ve Francii proslavil se Zelenkovou Missa votiva, je Collegium 1704 pravidelným hostem festivalů a prestižních akcí po celé Evropě, kde vedle stěžejních děl 17. a 18. století představují mezinárodnímu publiku díla českých mistrů, především Jana Dismase Zelenky a Josefa Myslivečka.

Orhcestr hrál na tak prestižních místech, jako je Salzburger Festspiele (2015, 2016), Berliner Philharmonie, Theater an der Wien, Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall, Versailles, Lucerner Festival, Chopin Festival či Bachfest Leipzig.

Dědictví Dismase Zelenky

V roce 2008 barokní ansámbl odstartoval koncertní cyklus Hudební most Praha — Drážďany, v roce 2012 pak navázal druhý cyklus Collegium 1704 v pražském Rudolfinu. Od podzimu 2015 se oba cykly na střídačku konají v Praze a Drážďanech. 

A co znamená název souboru? Rok 1704 připomíná českého skladatele Jana Dismase Zelenku - toho roku totiž byla v pražském kostele sv. Mikuláše provedena jeho jezuitská alegorická hra Via Laureata. Jde vůbec o první historickou zmínku o tomto skladateli, který soubor inspiroval.

Přijede i francouzský soubor

Koncertem v katedrále sv. Víta se Collegium 1704 zároveň připojí k oslavám 100. výročí založení Československa. Kromě Biberovy Missy Salisburgensis zazní také Te Deum Jeana-Baptisty Lullyho - grand motet doby Krále slunce Ludvíka XIV., které návštěvníci uslyší v podání francouzského souboru Les Pages du Centre de musique baroque de Versailles.

Partnerem Collegia 1704 je hlavní město Praha.