Electro swing, to je soudobý hudební žánr, který mixuje předválečné swingové styly se současnými hudebními žánry jako house, hip-hop, či EDM. Mezi hlavní interprety tohoto žánru patří Goldfish, Parov Stelar, Caravan Palace, Swingrowers, Dirty Honkers, The Electric Swing Circus, G-Swing a Waldeck.

V Česku se electro swingu velmi úspěšně věnuje mladý muž, který si říká James Wing (pseudonym je vtipnou hříčkou s jeho milovaným hudebním stylem).

Student religionistiky dýdžejem

Civilním jménem je to Vojtěch Bulíř. Původně studoval religionistiku v Pardubicích, a nyní je jedním z předních DJ electro swingu v Praze.

Jako DJ se živí více než deset let a od té doby s mixážním pultem projel svět a vyprofiloval se do stylu, který si jednoduše zamiloval. Samozřejmě jde o electro swing. James ale začínal s žánry jako ragga jungle a techno, které je nechvalně proslulé ilegálními párty. Pak ho ale okouzlil elegantní hudební žánr – electro swing – a tak se zrodil milovník Bennyho Goodmana James Wing.

Nejen hudba, nejen swing

Electro swing ale není pouze o hudbě. Jeho obliba je zapříčiněna i nárůstem vášně pro retro, kterou inspiroval film Baze Luhrmana Velký Gatsby, jenž lidi přiměl znovu objevit swingové tance jako lindy-hop či charleston, případně jejich elektronické mutace. A nejen to – milovníci swingu, byť toho elektronického, se často i swingově oblékají a češou.  

V Crossu kromě moderních swingařů zazní také techno, a to v podání techno královny Adelie a jejích hostů. Půjde prostě o inspirativní, žánrově pestrý večer.