Milovníci tohoto cyklu se opět můžou těšit na sedm zajímavých koncertů, které nabídnou pohled na specifickou hudební historii. A to buď volbou skladatele, kompozičního období, či žánru.

A ani tentokrát nebude chybět u každého koncertu průvodní slovo houslisty, uměleckého vedoucího a sólisty orchestru Harmonia Praga Miroslava Vilímce, který posluchače seznámí se skladateli a jejich díly.

Myšlenka vytvořit originální projekt se ujala

Jak vlastně vznikl nápad uspořádat cyklus „stylových“ koncertů? Zrodil se v hlavě právě Miroslava Vilímce. A to poté, kdy odešel od České filharmonie, kde léta působil jako koncertní mistr. Založil nový komorní soubor, do něhož vložil svůj umělecký potenciál a předal mu své zkušenosti.

Jeho myšlenka vytvořit dramaturgicky originální projekt, který posluchačům poskytuje něco netradičního, padla na úrodnou půdu. Ve spojení z manažerkou Monikou Teichmannovou vznikl cyklus koncertů, dirigovaný Štefanem Britvíkem, který posluchače zaujal.

Nechtěli jsme sklouznout do odborných přednášek

Naše koncerty se zaměřují vždy na zvolené téma, kterému je večer věnován. Posluchači se tak mohou naladit někdy na Vivaldiho, jindy na Mozarta, či naopak na jazz nebo šanson,“ uvedl pro portál praha.eu Miroslav Vilímec.

Umělecký vedoucí souboru také přiznal, že v prvním roce cyklu šli na to možná trochu, jak říká, „školometsky“. „Program jsme vytvořili po jednotlivých obdobích hudební historie, od raného baroka po hudbu 20. století, tedy po vývojových hudebních etapách. I když jsme tento rok vyhodnotili jako úspěšný, diskutabilní byl trochu hudebně-vědecký charakter koncertů. Nechtěli jsme sklouznout do odborných přednášek.

Zajímavější pojetí témat

Proto v dalších ročnících vyvažovali teoretický obsah Stylových večerů s příjemným hudebním zážitkem. „Snad se nám to podařilo,“ doufá Miroslav Vilímec.

„Nyní se nezaměřujeme například jen na různá hudebně historická období tvorby, ale spíše na témata, která spojují hudbu vzdálenou od sebe několik století. To považujeme za zajímavější,“ zamýšlí se.

Publikum koncertního cyklu podle Miroslava Vilímce tvoří zástupci všech generací. Některé prý víc zaujme Bach, jiné třeba argentinské tango ve skladbách A. Piazzoly. „Ve všech Stylových večerech, ať přináší baroko, romantismus či hudbu nedávnou, se snažíme obohatit stávající repertoár něčím novým. Mohou to být nově objevené skladby, mohou to být nové úpravy pro smyčcový soubor, díky nimž můžeme slýchat v tomto sdružení slavné hudební melodie, může to být nevšední instrumentace,“ uvádí pan Vilímec.

Chceme koncerty vyčlenit z běžné šablony

Stylové večery nabízí i celou řadu vystoupení skvělých sólistů. S orchestrem Harmonia Praga si v minulosti zahrál například vynikající akordeonista, hornistka, fagotista, hobojista ...

„Posluchačským bonbonkem minulého ročníku bylo vystoupení zpěvačky ve slavných světových šansonech,“ pochvaluje si Miroslav Vilímec a dodává: „Tím vším chceme zaujmout a vyčlenit naše koncerty z běžné šablony. Samozřejmě nám v tom pomáhá průvodní slovo, které podtrhne zajímavosti koncertního programu a navodí těsný kontakt s publikem. Posluchači nyní již neřeší, zda uslyší baroko či neoklasicismus. Těší se na koncerty, že zažijí nevšední zážitek. Jejich vzrůstající počet svědčí o tom, že Harmonia Praga našla cestu, jak milovníky hudby zaujmout.“

Filmové melodie, baroko, argentinské tango i hudba 20. století

A na jaké koncerty letošní řady se můžou návštěvníci těšit? Stylové večery začnou 19. ledna v populárním tónu, v úpravě Jiřího Temla zazní výběr z proslavených filmových melodií v provedení sopránového saxofonisty Felixe Slováčka jr.

Další, únorový, koncert bude naproti tomu v přísně klasickém duchu. Zazní mimo jiné houslový koncert Františka Bendy a klavírní koncert jeho bratra Jiřího Antonína. V květnu se můžete těšit na Vivaldiho a argentinského skladatele Piazzollu.

Červen bude patřit houslím. Miroslav Vilímec zahraje Paganiniho, zazní také Mozartova Malá noční hudba i Serenáda P.I.Čajkovského.

Podzimní stylový večer se ponese ve znamení tanečních rytmů v hudbě velkých skladatelů baroka, klasiky, romantismu i 20. století. Listopadový koncert nabídne dva slavné Bachovy dvojkoncerty – houslový, druhý sólově propojí housle a hoboj.

Letošní cyklus pak uzavře vánoční setkání s barokními díly G.F.Haendela a A.Corelliho.

 

Podívejte se na stránky www.nrpraha.cz