Na koncertě ve Smetanově síni Obecního domu v Praze Gergijev povede více než stočlenný soubor newyorské Carnegie Hall - National Youth Orchestra of the United States of America (NYO-USA). Zatímco tento americký soubor se v České republice představí poprvé, třiašedesátiletý ruský dirigent tu bude už poněkolikáté. A zatím každé jeho vystoupení se setkalo s bouřlivými ovacemi.

Spolu s ním vešla i nepopsatelná energie

Když Gergijev, kterému se v hudebních kruzích přezdívá Car či Ivan Hrozný, dirigoval v červnu 2014 v Praze poprvé Českou filharmonii, zanechal v českém orchestru velký dojem. Tehdy prý už na první zkoušce spolu s ním do sálu vešla i nepopsatelná energie.

Všem Gergijev vždycky naprosto učaruje. Média pak o jeho magickém pohledu a třepetavých rukách píší jen v samých superlativech. Gergijev totiž často hudební tělesa vede bez taktovky, nebo jen s hůlkou velmi krátkou, asi jako párátko. „Dirigování je věc jen mezi mnou a orchestrem. Kdo je mimo, může tomu stěží porozumět...,“ uvedl Gergijev o způsobu svého napojení na instrumentalisty a dodal: „Mám rád, když dirigent mává pažemi co nejmíň. Dává tak orchestru víc svobody. Pak musí ovšem dokázat hudebníky přivést k disciplíně jinak, podmanit si je pohledem.“

Kariéru odstartoval ve svých třiadvaceti letech

Svou kariéru nastartoval Valerij Gergijev v Rusku v roce 1975, kdy coby třiadvacetiletý student Leningradské konzervatoře zvítězil v Berlíně ve vysoce prestižní dirigentské soutěži Herberta von Karajana.

Ihned poté byl ještě za studií angažován v leningradském Kirovově (dnes Mariinském) divadle. Ve svých pětatřiceti letech se pyšnil postem uměleckého šéfa opery, od roku 1996 v Mariinském divadle působí jako umělecký a generální ředitel.

Individuality, ale i ansámblový duch

Jako jeden z nejvýznamnějších dirigentů světa Gergijev spolupracuje s nejlepšími hudebními tělesy. V letech 2007-2015 byl hlavním dirigentem jednoho z nejlepších orchestrů - Londýnského symfonického orchestru. Vystupoval s ním jak v jeho sídle, londýnském Barbicanu, na festivalu BBC Proms nebo Edinburském festivalu, tak na koncertních turné po Evropě, Spojených státech, Asii i Austrálii.

„Je to nesmírně virtuózní orchestr, který z hlediska historických období pokrývá nejrůznější repertoár. Navíc jsou v něm skvělé individuality, je v něm ale přítomen i velký ansámblový duch,“ vyjádřil se kdysi Gergijev.

1Od roku 2015 zastává funkci šéfdirigenta Mnichovské filharmonie. Pravidelně spolupracuje s Metropolitní operou, Vídeňskou, Newyorskou či Rotterdamskou filharmonií, stejně jako s orchestrem milánského Teatro alla Scala.

Získal už řadu ocenění a titulů

Umělecké úspěchy přinesly Gergijevovi četná ocenění a tituly. Například v Rusku byl jmenován národním umělcem, dvakrát získal ruskou Státní cenu, státní vyznamenání získal i v Německu, Itálii, Francii, Nizozemí, Japonsku.

Je také držitelem čestného titulu UNESCO Umělec světa, ceny Polar Švédské královské hudební akademie a ceny Glashüte z evropského festivalu původní hudby z roku 2010 za podporu mladých nadějných hudebníků.

V listopadu 2011 jej francouzský prestižní časopis Classica označil za Umělce roku a téhož roku se stal i čestným předsedou Edinburského mezinárodního festivalu. Roku 2012 obdržel čestný doktorát na Moskevské státní univerzitě a Petrohradská konzervatoř jej jmenovala čestným profesorem.

Mladým hudebníkům věnuje velkou pozornost

S Orchestrem newyorské Carnegie Hall - National Youth Orchestra of the United States of America (NYO-USA) Gergijev spolupracuje coby jejich ředitel tři roky. Na prvním společném turné vystoupili ve Washingtonu, Moskvě, Petrohradě a Londýně.

Spolupráci s mladými hudebníky věnuje Gergijev velkou pozornost. Diriguje je na Šlesvicko-holštýnském nebo Verbierském festivalu, stejně jako na Pacifickém hudebním festivalu v Sapporu.

Pražským koncertem ve Smetanově síni Obecního domu orchestr zakončí své letošní evropské turné.

 

Další informace na stránkách www.obecnidum.cz