Nejen zaujmout a pobavit diváky, ale i představit návštěvníkům bohatství a krásu lidového umění, dokázat, že folklor není nudný ani nezáživný. To je podle organizátorů záměrem akce, nad kterou letos převzal záštitu pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

„Festival se v Praze poprvé konal v roce 2006 a od té doby se v hlavním městě vystřídalo téměř 500 souborů z celého světa. Jsme hrdí na to, že některé z nich se účastní i opakovaně,“ říká mluvčí pořádající agentury Millennium Travel Taťána Sochorová s tím, že stejně jako v předchozích letech i letošní festival slibuje pestrou podívanou.

Kroj na trh, svatební šaty, či oděv oráče

Bude to podívaná se vším všudy. Hudebníci totiž vystoupí oblečeni do tradičních bohatě zdobených lidových krojů, které často svou originalitou odkazují na staletou historickou tradici.

„K vidění bude například kroj na trh, kroj bohatých lidí, svatební šaty, kroj oráče, pastýře či lovce. Klenotem určitě budou bohatě vyšívané slovanské kroje souborů z Polska a Chorvatska,“ slibuje za pořadatele Stanislav Terlica, podle kterého návštěvníci uslyší například lotyšské, estonské, finské či německých lidové písně.

1„Dále se švýcarskou skupinou  Trichlergruppe Euthal do Prahy přijedou hráči na alpský roh. Po roce v Praze opět zazní kravské zvony,“ přibližuje průběh akce Stanislav Terlica.

Tanec s tyčemi, rakouský Schuhplattler i flamenco

I tanec bude rozmanitý. Třeba soubor z Andorry Esbart Valls del Nord předvede lidové tance, k nimž využívají například tyče, meče, dýmky či kapesníky.

Exotickými rytmy se nechají unést mladí tanečníci z Indonesie, pestrobarevnou podívanou nabídne izraelský soubor Machol Chof Ashkelon, který publiku předvede tanec horu.

Dojde i na rakouský tradiční Schuhplattler – skočný tanec pantomimického rázu, provázený potleskem dlaní o chodidla a stehna, výskoky a podupy.

„Významná je i letošní účast z Baskicka. Jejich tance vychází z tradičního zemědělského života a napodobují činnosti na usedlostech a farmách,“ doplňuje Stanislav Terlica a dodává: „Nesmíme ale zapomenout ani na slavné flamenco, které nám přiblíží Compañia de Danza "Nuevo Amanecer Angel Martinez" z historického Toleda.“

Mexičani, Češi i Slováci

Organizátoři vycházejí vstříc i zájmu publika o etnickou hudbu a world music. Z Mexika proto přijede Ballet Folklorico Yaocuauhtli. Na housle a kytary je doprovodí skupina Mariachi Garibaldi oděná v tradičním Charro Mexicano, což v překladu znamená mexický vesničan. Jejich švy kalhot jsou stříbrné, k tradičnímu kroji mexického souboru rovněž patří zdobené sako a sombrero s širokou patkou s barevným zdobením a ornamenty. 

Ani český a slovenský folklór nezůstane bez zastoupení. Na festivalu vystoupí s tanci z Jižních Čech soubor Bystřina ze Zlivi, slovenský Obidský citarový súbor zase divákům představí citaru, což je maďarský strunný drnkací lidový hudební nástroj s plochým trupem ze 16.století.1

Součástí vystoupení jednotlivých folklorních souborů budou v neposlední řadě také ukázky lidové tvorby dané země či regionu.

Nejen na vystoupení, ale i za historií, jídlem a pivem

A proč si organizátoři pro prezentaci světové folklorní tvorby vybrali právě naše hlavní město? „Nemyslíme si, že folklor patří pouze na venkov a do menších měst. Proto jsme jako místo konání festivalu určili Prahu. A jak je vidět z narůstajícího zájmu souborů, zvolili jsme dobře,“ zamýšlí se Taťána Sochorová.

„Do Prahy navíc soubory nejezdí pouze vystupovat. Metropole má totiž tanečníkům co nabídnout : historii, památky, dobré jídlo a pivo,“ uzavírá mluvčí festivalu.

 

Podívejte se na stránky: http://www.praguefestival.cz/folklore/cesky/