Potkají se totiž dva nesourodé světy. Reinhold Friedl je německý pianista, skladatel a lídr předního seskupení soudobé hudby Zeitkratzer, které se před lety se svými variacemi na experimentální hudbu představilo i českému publiku. Tento pozoruhodný hudebník v divadle Archa vystoupí spolu s radikálním francouzským elektronikem Franckem Vigrouxem.

Tobel spojuje klasiku a elektroniku

Ti dva se potkali v rámci projektu nazvaného Tobel. V jejich podání se odkaz soudobé vážné hudby inovativně spojuje s progresivní elektronickou scénou a výsledkem je velkolepá improvizace obou mistrů svého žánru. Zní jako promyšlená skladba, kombinující žánry elektroakustiky, ambientu a noise.

Spolupracovali s Lou Reedem

I když v případě Tobelu jde v prvé řadě o improvizace, oba pánové na sebe - jak se říká - „slyší“. A oba jsou velmi zkušení nejen coby hráči, ale i jako skladatelé. Ne nadarmo v minulosti pracovali s hudebníky, jakými byli Lou Reed, Alva, Noto, Merzbow, Lee Ranaldo, Mika Vainio, Elliot Sharp, či se podíleli na projektu Whitehouse nebo Column One.

Američan žijící v Praze

Oba muzikanty během jejich pražského vystoupení doprovodí americký hráč na modulární syntezátor Ken Ganfield. Tento Američan přišel do Prahy v devadesátých letech. Nejprve byl aktivní ve zdejší divadelní komunitě, později začal pod jménem Traktor vysílat své domácí improvizace na Soundcloudu. Dnes má tisíce posluchačů po celém světě.

 

Podívejte se na webové stránky: www.divadloarcha.cz