Jak napovídá sám název, festival se zaměřuje pouze na díla německého barokního velikána Johanna Sebastiana Bacha (1685 – 1750). Ta posluchačům představí významní čeští i zahraniční barokní umělci, a to v takovém podání, které se podle organizátorů akce maximálně přiblíží veřejnosti.

„Byli bychom rádi, kdyby si Bachovu hudbu mohl poslechnout opravdu každý. Chceme ji přiblížit i mladé generaci, proto jsme sestavili takový program, který by měl bavit i ji,“ říká zakladatel festivalu Jakub Kubíček.

Zazpívejte si chorály z Luteránské mše

Koncerty jsou opravdu pestré. Například 17. července zazní v kostele Nejsvětějšího Salvátora dle dobového kontextu Luteránská mše g moll, do které se bude moct zapojit i publikum. Jak říká Jakub Kubíček, každý z příchozích bude mít před sebou zpěvník, a tak si může chorály zazpívat společně se sborem. „Tak jako tomu bývalo v době Bachova života,“ dodává Jakub Kubíček.

Provedení Luteránské mše se ujme dirigent a varhaník Robert Hugo, který je mimo jiné znám svou výzkumnou prací na poli české a jihoněmecké barokní hudby. Kromě toho má na svém kontě také spolupráci s celou řadou mezinárodně uznávaných souborů jakými například jsou Musicalische Compagney Berin, Pro Cantione Antiqua London, Bornus Consort Warszawa a sólisty jako Magdalena Kožená, Simon Standage nebo Jiří Stivín.

Bach v jazzovém hávu

Neméně zajímavý bude i koncert uznávaného jazzového pianisty Najponka, který společně s kontrabasistou Tarasem Voloschikem a Markem Urbánkem - hráčem na bicí - předvede Bachovu hudbu tak trochu jinak – v jazzových rytmech a ve stylu jazzové improvizace.

Zajímá vás, jak může znít kombinace jazzu a baroka? Možná se budete divit, ale tyhle dva hudební světy mají leccos společného. Jazz a baroko totiž spojuje důraz na improvizaci, polyfonii a práci s rytmem. Proto koncert, který se koná 20. července na Novoměstské radnici, bude jistě velkým hudebním zážitkem.

Irena Chřibková rozezvučí největší varhany v Praze

Třetím naším tipem je pak koncert varhanice Ireny Chřibkové, která v římskokatolické bazilice sv. Jakuba návštěvníkům přiblíží méně známé skladby Johanna Sebastiana Bacha.

I tento koncert bude zcela určitě nezapomenutelný. Vždyť svatojakubské varhany, které se 27. července pod rukama Ireny Chřibkové rozezní, jsou největší v Praze – mají 8277 píšťal! A tak hlasy tohoto výjimečného nástroje doslova tvoří jeden velký symfonický orchestr. Proto si ani tento koncert z programu festivalu Bach for All určitě nenechte ujít.