Festival klasické komorní hudby EuroArt představuje práci mladých špičkových i etablovaných komorních umělců, zejména smyčcových kvartet a komorních sólistů. A na jednom z lednových koncertů se představí také renomovaný Epoque Quartet, který letos slaví 19 let od svého založení.

Klasické nástroje hrají jazz

Jde o špičkový soubor, který je zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže. Čtyři vynikající sólisty a komorní hráče s bohatými pódiovými zkušenostmi spojuje od roku 1999 mimořádné nadšení pro žánry obvykle nezařazované pod hlavičku „vážné hudby“ – jazz, rock a funk.

Ačkoliv skladby klasické kvartetní literatury zůstávají nedílnou součástí programů tohoto tělesa, citlivý přístup k netradičním aranžmá mu přináší nové možnosti využití smyčcových nástrojů a zároveň umožňuje nebývalou šíři repertoárového záběru, na našich i zahraničních pódiích ojedinělou. Toto těleso jsme mohli vidět na jednom pódiu například s Danem Bártou a Ilustratosphere, s kapelami Monkey Business, Tatabojs anebo Clarinet Factory. Nahrávali s Michalem Pavlíčkem, Gregory Porterem, Lenkou Dusilovou, Robertem Balzarem, Ondřejem Brzobohatým, Tomášem Klusem, Kamilem Střihavkou anebo Lucií Bílou.

Hráli po celém světě

Epoque Quartet úspěšně koncertoval v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Belgii, Holandsku, Anglii, Irsku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, Řecku, Bulharsku, Izraeli, Brazílii a v Japonsku. Na pražském koncertě zahraje skladby Jana Kučery, Chicka Corey anebo Matheuse Smorczynskiho – tedy opět výběr inspirovaný jazzem.