Tři koncerty zdarma

Na třech festivalových koncertech, které proběhnou od 11 hod. v ulici Na Kampě, od 14 hod. v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a od 19 hod. v Českém muzeu hudby, zazní hrací stroje historické i zcela nové, z nichž všechny spojuje charakteristický zvuk i důmyslné technické provedení. Vstup na všechny koncerty je volný.

Přehlídka lidského umu

Jednodenní festival s bohatým mezinárodním zastoupením se snaží vyvrátit představu flašinetu jako hracího stroje produkujícího hudbu nevalné zvukové kvality i povrchních hudebních žánrů. Současně upozorňuje, že tato tradice je stále udržována díky nadšení a píli nemnoha lidí, kteří flašinety a jiné hudební stroje sbírají, restaurují nebo sami sestavují.

Zvládá i klasickou hudbu

Na festivalovém koncertu v kostele sv. Mikuláše od 14 hod. si návštěvníci mohou poslechnout, jak flašinety zvládají díla klasické hudby. "Skutečnosti, které z tohoto koncertu dělají jedinečný zážitek, jsou paradoxně technické limity flašinetů. Hrací strojky musí i s veškerými omezeními obsáhnout to, co mnohačlenné orchestry," říká Emanuele Gadaleta, ředitel Českého muzea hudby.

Zahraje i pianola a automatofon

Večerní koncert v Českém muzeu hudby od 19 hod. nebude omezen žánrem. Operetní melodie, hašlerovky i raně jazzové skladby zazní v podání nejen flašinetů, ale i jazýčkových automatofonů a automatického klavíru, tzv. pianoly.

Festival FLAŠINET ŽIJE! navazuje na úspěšnou výstavu Kouzelné hrací strojky, která proběhla před více než rokem v Národním muzeu – Českém muzeu hudby. Akce zahajuje sérii tradičních mezinárodních setkání flašinetářů: Liberecký flašinetář (13. - 14. 8.), Pekařovská pouť (16. - 17. 8.) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (18. a 19. 8.).

„Flašinet neboli kolovrátek, je mechanický hudební nástroj, kde je hlavním pohonem lidské sádlo a čistý vzduch,“ přibližuje flašinetář Jan Bondra princip dřevěných hracích strojků opatřených ruční klikou a vzduchovými píšťalami. Médium, na kterém jsou skladby zaznamenány, je u flašinetu váleček s kolíčky, u jiných typů hracích strojů je jím perforovaný papír.

Více informací naleznete na www.nm.cz.