Žánrově patří Jazz Čtyř Kontinentů mezi nejpestřejší hudební přehlídky. V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku bude znít Jazz Dockem moderní jazz, blues, americana, fusion i nu-funk.

O zahájení nového ročníku se postará 11. ledna americký kytarista Peter Bernstein s hvězdnou doprovodnou kapelou! Na piano se představí kouzelník z New Orleans Sullivan Fortner, na basu skvělý Darryl Hall a na bicí Leon Parker, jehož CD Awakening patří mezi dvacet nejlepších jazzových alb.

O dva dny později vystoupí bristolská zpěvačka Elles Bailey, která prezentuje uhrančivou fúzi bluesu, rocku a stylu americana s jemnými doteky country. Dalším lednovým vrcholem festivalu je koncert současné hvězdy americké jazzové scény Ambrose Akinmusire. Vítěz několika renomovaných mezinárodních soutěžích spolupracoval s řadou významných hudebníků (Esperanza Spalding, Aaron Parks, Gerald Clayton) a vydal již tři sólová alba. Jeho hra na trubku je virtuózní, plná emocí a procítěnosti.

Únorová část festivalu bude ve znamení izraelského kontrabasisty Adama Bena Ezry. Tento fenomenální hudebník se bez jediného zaváhání neomylně pohybuje od jednoho nástroji k druhému i během jedné písně. Pomocí inteligentní kombinace efektů a pedálů loopuje Adam své tóny tak, aby k publiku donesl autentickou zvukovou stěnu hodnou menšího orchestru.

Po téměř roce se do Jazz Docku vrací také další famózní muzikant – fenomenální kytarista Julian Lage. Ve věku 28 let se tento hudebník pyšní výjimečným životopisem: spolupracoval s osobnostmi, jako je Charles Lloyd, Gary Burton, Jim Hall, David Grisman nebo Béla Fleck. Vydal několik alb jako lídr, přičemž nejaktuálnější CD Modern Lore bylo kritikou označeno za nejsilnější v dosavadní Lageově diskografii. Mezi jeho krajany patří také členové další kapely festivalu – all-star bandu z New Yorku FORQ. V repertoáru se mísí jazz, rock, funk, hip hop a jejich hudba je divoká, hravá, oduševnělá a bohatá jak na hudební inteligenci, tak na zemité taneční groovy.

 

Podrobný program je k dispozici zde.