O úvod jubilejního desátého ročníku festivalu se postará legendární britský kontrabasista, hudební skladatel a kapelník Dave Holland. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let hrál s Milesem Davisem, se kterým natočil i jeho dvě přelomová alba In A Silent Way a Bitches Brew. Později spolupracoval s umělci, jako Joe Henderson, Bill Frisell, Chick Corea nebo Kenny Wheeler. V Jazz Docku vystoupí poprvé a přiveze sebou hvězdnou sestavu AZIZA se saxofonistou Chrisem Potterem, kytaristou Lionelem Louekem a bubeníkem Erice Harlandem.

Podobný nástroj, jako Holland, ovládá také dánská baskytaristka Ida Nielsen. Od roku 2010, kdy ji pozval v Minnesotě na jam session, až do jeho předčasného konce, byla Ida členkou kapely legendárního zpěváka a multiinstrumentalisty Prince!

Nielsen

Nielsen

Ze severu pochází také další tahák festivalu – korunovační klenot finské hudby, soubor s více než třicetiletou historií Värttinä. A aby toho nebylo málo, hned ze sousední země dorazí norský kytarista s jedinečnou hudební vizí Eivind Aarset.

Jako vždy bude pódium patřit také výrazným objevům posledních let, jejichž kariéra právě raketově startuje. Patří mezi ně především americký pianista Christian Sands, který ve svých sotva třiceti letech patří mezi nejlepší a nejžádanější hráče současného moderního jazzu. O jeho talentu svědčí také fakt, že se dostal mezi tři finalisty prestižní soutěže American Pianists Awards.

Podobně slavný se již stal také další „mladík“ – saxofonista Oded Tzur, jehož jedinečný zvuk prozkoumává i mikrotonální melodické možnosti. V Jazz Docku bude obklopen vynikající kapelou, z nichž například pianista Nitai Hershkovits je u nás dobře znám ze svého působení u kontrabasisty Avishaie Cohena.

Prvek world music světového formátu vnese do festivalu indický altsaxofonista a skladatel Rudresh Mahanthappa. Progresivní jazz ve spojení s klasickou jihoindickou hudbou přináší v podání tohoto proslulého umělce unikátní fúzi.

Pokud ještě nemáte lístky, pospěšte si, téměř polovina koncertů je již nyní vyprodaná.

Podrobný program naleznete na webu Jazz Docku: https://www.jazzdock.cz/cs/festival/jazz-on5