Festival představující současnou elektronickou a akustickou hudbu na pomezí vážné hudby i jazzu nabídne návštěvníkům dvanáct vystoupení, která bude doprovázet vizuální složka – projekce či videomapping. Proto také přehlídka nese název Spectaculare, což v překladu znamená velkolepý, efektní, působivý...

Přehlídka zajímavých muzikantů

První ročník se u nás konal v lednu roku 2014. Tehdy festival poprvé divákům představil hudební experimentátory, kteří třeba sbírají náhodné zvuky města a komponují z nich skladby, či muzikanty hrající na klasické nástroje, avšak netradičním způsobem.

Ne jinak tomu bude i tento rok. „Letošní ročník vnímám z poloviny jako přehlídku zajímavých muzikantů, kteří již na hudební scéně našli své místo. Z druhé části se snažíme představit jména, která jsou zcela nová a která stojí za povšimnutí," uvedl dramaturg festivalu Josef Sedloň.

DJské duo a skladatel vážné hudby

Festival 20. ledna odstartuje DJské duo Saschienne, které tvoří Julienne Dessagne a legenda německého techna Sascha Funke. Během tohoto večera vystoupí například i holandský DJ Patrice Bäumel s „technem pro dospělé“.

O tři dny později se návštěvníkům předvede dvojnásobný držitel ceny ECHO pro skladatele vážné hudby - drážďanský skladatel a producent Sven Helbig, který je známý především tím, že propojuje klasickou hudbu s elektronikou. Na festivalu vystoupí s desetičlenným sborem a podle pořadatelů bude právě tenhle koncert jedním z největších zážitků celé přehlídky Spectaculare.

Hlavní lákadla festivalu

Jednou z největších hvězd letošního festivalu bude i britský „techno romantik“ Nathan Fake, který si získal pozornost už svým prvním albem Drowning in a Sea of Love. Vyšlo v roce 2006 a kritici desku hodnotili jako osobitou a neotřelou. Rovněž se shodli, že elektronika je v podání tohoto mladíka emotivní a zvláštně krásná.

K hlavním lákadlům festivalu patří i německý producent Christian Löffler, jehož elektronické kompozice střídají melancholii a euforii. Esem v rukávu dramaturgů je také klíčová postava experimentálního jazzu poslední dekády - norský trumpetista Arve Henriksen, který na Spectaculare vystoupí se svým hostem - rakouským elektronickým vizionářem Fenneszem.

 

Podívejte se na stránky www.spectaculare.cz